COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2829
Puterea stiri: 6439
Coronavirus stiri: 7310

Moldovenii care lucrează în Rusia ar putea primii pensiile în Moldova

20 mai. 13:31   Societate
1489 1

Republica Moldova și Federația Rusă urmează să semneze un acord bilateral cu privire la recunoașterea reciprocă a pensiilor.

Republica Moldova și Federația Rusă sînt pe ultima sută de metri în ceea ce ține de semnarea unui acord bilateral cu privire la recunoașterea reciprocă a pensiilor – o veste așteptată de ani buni de către cetățenii moldoveni care au muncit legal în Federația Rusă și care ar putea primi pensia aici în Republica Moldova. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova, de către Elena Ţîbîrnă, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova, în cadrul emisiunii "Logica Puterii".

Potrivit invitatei, în prezent autoritățile negociază toate aranjamentele privind aplicarea acordului, iar în scurt timp va avea loc și o întrevedere între reprezentanții celor două state pe marginea acestui subiect.

"S-au făcut ultimele ajustări în baza aranjamentelor cu Federația Rusă. Așteptăm opinia colegilor de la Ministerul din Rusia și ulterior vom avea o întrevedere (...). Va fi un acord bazat pe principiul proporționalității, adică fiecare stat își stabilește cota de pensii în baza stagiului realizat din statul respectiv", a precizat Elena Ţîbîrnă.

Deocamdată, nu se cunoaște cînd vor intra în vigoare toate prevederile acordului, însă reprezentanta CNAS a subliniat că mizează pe faptul că procesul nu va dura mult timp întrucît mulți conaționali de-ai noștri activează în Federația Rusă, iar dreptul la pensie trebuie să le fie asigurat în cea mai apropiată perioadă posibilă.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽