Stratulat lovește din nou în sistemul medical din Moldova

Stratulat lovește din nou în sistemul medical din Moldova

După ce ieri a trezit furia medicilor, astăzi Mihai Stratulat revine cu o nouă postare, în care susține că este nevoie de o reformare urgentă a sistemului medical din țara noastră.


Potrivit mesajului postat de pedriatru, acesta nu a încercat să-și denigreze colegii medici, dar a vorbit despre un sistem medical învechit în domeniul ocrotirii sănătății copiilor, iar prin asta neprietenos și, pe alocuri, distrugător.


„Un sistem care impune administrația spitalelor să recurgă la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari și cu multe paturi, rămase moștenire de pe timpul sovietic! Însă în loc să reducem numărul de investigații și analize inutile în cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai ușoare, de a pune diagnostice greșite, cu investigații și analize neargumentate, dar care adaugă niște diagnostice asociate și cresc coeficientul în DRG! Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul. Trebuie revizuit DRG-ul. Trebuie deschise secții de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde să fie internați pentru un minimum de zile pentru tratament de suport și minimum de analize, iar în a 4-a zi, cînd perioada acută trece și copilul se simte mai bine, să fie externat acasă, în caz contrar - internat deja în secție, cu diagnosticul stabilit și bine argumentat. Nu trebuie ca toți copiii cu viroză în perioada acută să fie internați cu diagnostic de pneumonie, pentru că avem paturi libere și bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacienților în spitale. Trebuie reformat și fortificat serviciul de asistență medicală primară. Trebuie să comasăm toate spitalele pediatrice municipale și republicane într-un singur spital municipal și unul republican, așa vom avea un număr adecvat de paturi pentru populația care a mai rămas, celelalte clădiri trebuie vîndute și, cu banii obținuți, să modernizăm spitalele nou-create”, scrie Mihai Stratulat.


Totodată, pediatrul susține că avem medici foarte buni în spitale, însă aceștia sînt impuși să facă acest joc, altfel riscă să-și piardă locul de muncă!


„Sunt însă alții care joacă nestingherit! Acuzații aduse de către directorul SCM de copii Nr. 1 „S. Lazo” aud deja pe parcursul a 5 ani, pacienții îmi povestesc cum sînt denigrat de către medicii și administrația de la ambele spitale (și nu doar aceste spitale), cum fotografiază epicrizele de examinare pe care le găsesc în carnetul de dezvoltare a copilului sau în cazul cînd copiii într-adevăr necesitau internare și ajungeau la spital cu fișă de trimitere de la mine! Eu tot am obosit să fiu denigrat și acuzat, m-am săturat să lucrez în acest sistem, care nu este nici pentru pacient, nici pentru medic! Eu cred că a venit timpul să facem o schimbare ori nevom trezi că generațiile de copii de astăzi nu vor mai ajunge la bătrînețe! Peste tot în lume se bate alarma referitor la abuzul de antibiotice și la o rezistență sporită a bacteriilor față de antibiotice! Ministerele sănătății elaborează politici în această direcție! Colegii din România rîd de noi la cîte diagnostice de pneumonii avem și cîte antibiotice administrăm”, a conchis medicul.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load