Meșterul popular care confecționează lucrări din ceramică și lapte

2 noi. 2022,, 19:30   Societate
2249 0

Lucrările din ceramică ale meșterului popular Ivan Prividiuc sînt expuse, de astăzi, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Este prima expoziție personală a maestrului din Chișinău, care lucrează cu tehnici mai puțin obișnuite. Vasele, cele mai multe fiind pentru bucătărie, atrag prin culoare, formă și ornamente, transmite Noi.md cu referire la Jurnaltv.md.

Ivan Prividiuc, ceramist: "Expoziția constă din trei compartimente: ceramica în tehnica ”cu lapte”, ceramica cu cristale și, special, pentru această expoziție - ceramică optică."

Meșterul din Chișinău are o tehnică originală de realizare a vaselor. Ceramistul obține, prin înmuierea în lapte și ardere la temperaturi de 400 de grade, vase de culoare neagră. Grăsimea laptelui schimbă pur și simplu culoarea vasului, de la cafeniu-închis la negru!

Ivan Prividiuc, ceramist: "Grăsimile din lapte se transformă în cărbune activat. Cînd beți ceai, cafea sau apă, gustul e cu totul altul. E mai bun. Chiar dacă ceaiul nu e atît de gustos, el se schimbă cu așa un vas."


De cîțiva ani, creează și vase din ceramică cu cristale. În lume sînt doar 15 artiști care utilizează această tehnică, spune Ivan Prividiuc.

Cel mai mult meșterului îi place să facă vase de bucătărie. Fiecare vas este ornamentat cu simboluri din moși-strămoși.

Cele mai multe lucrări ajung peste hotare, povestește meșterul.

Ivan Prividiuc, ceramist: "Unde lucrează moldovenii noștri, acolo ajung cele mai multe. Recent, am trimis un set în Franța, pentru că acolo oale pentru sarmale nu sînt. Și doresc anume aceste oale moldovenești. Este și gustos, dar îți amintește și de patrie."

Vasele din ceramică, create de meșterul Ivan Prividiuc, costă de la o sută de lei pînă la cinci sute, în funcție de mărime și ornament. Expoziția „Arhetipal și experimental” poate fi vizitată pînă pe 23 ianuarie 2023.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?