X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Medicii de la spitalul Toma Ciorbă au organizat o acțiune de protest în fața clădirii Guvernului

19 dec. 2023,, 18:46   Societate
2766 0

Astăzi, 19 decembrie, a avut loc o acțiune de protest în fața clădirii guvernului, organizată de medicii de la spitalul Toma Ciorbă. Protestatarii se declară împotriva proiectului Hotărîrii Guvernului "Cu privire la reorganizarea unor instituții medico-sanitare de stat", care prevede comasarea acestui centru medical cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, scrie Noi.md.

De asemenea, angajații celor două centre medicale consideră că autoritățile doresc să privatizeze teritoriile în interes personal. Anterior, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a calificat această hotărîre drept o "ficțiune". Medicii cer guvernului să nu fuzioneze spitalele, ci să renoveze ambele clădiri în conformitate cu standardele corespunzătoare.

Zinaida Popa, medic: "Am ieșit la protest, sperăm că vom fi auziți. Facem acest lucru nu pentru noi, lucrătorii medicali. Unii dintre noi își vor găsi de lucru aici, alții în străinătate. Este pentru toți oameni, pentru că, dacă Doamne ferește va izbucni vreo epidemie în țară - nu va fi cine să-i protejeze de aceste boli. Un spital care luptă împotriva infecțiilor nu ar trebuie închis.

Margareta Comendant, medic dermatovenerolog: "Ne-am adunat aici pentru a ne exprima dezacordul față de proiectul de decizie a guvernului de a fuziona cele două spitale vechi cu o istorie frumoasă. Sîntem indignați de faptul că niciun reprezentant al guvernării nu a venit să ne informeze despre acest lucru, iar noi am aflat despre proiectul de hotărîre de guvern din mass-media. Acest lucru este îngrijorător”.


Vasile Lazăr, șeful secției 3 al Spitalului de Boli Infecțioase Toma Ciorbă: "Nu sîntem de acord cu acest proiect. Noi avem toate capacităților de a oferi asistență medicală de calitate. Dacă în proiect se spune că aici nu există suficiente condiții, nu este problema medicilor, ci a Ministerului Sănătății. Creați condiții și va fi mult mai ieftin să faceți reparație, care în multe secții a fost făcută deja, dar din anumite motive nu se arată, ci se arată părțile negative".

Serghei Rusu, medic dermatolog: "Sînt împotriva închiderii spitalului nostru. Lucrez de mai bine de 10 ani. Văd cîți pacienți vin zilnic în secția dermatologie și nu-mi pot imagina cum va fi dacă spitalul se va închide. Există boli dermatologice în forme foarte grave. Cine le va trata? În raioane? Într-o policlinică simplă?"

Reamintim că, potrivit notei informative la proiectul hotărîrii Guvernului ”Cu privire la reorganizarea unor instituții medico-sanitare de stat”, propus de Ministerul Sănătății pentru consultări publice, "ambii subiecți sînt instituții medicale publice spitalicești de stat de nivel republican terțiar și care oferă servicii de asistență medicală practic similare în domeniul diagnosticării și tratamentului bolilor infecțioase și contagionase".

De asemenea, se remarcă faptul că spitalele necesită finanțare suplimentară pentru reparații și ajustarea acestora la standardele actuale în domeniul sănătății.

"{...} Sunt necesare lucrări de reparație capitală a întregii infrastructuri, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare, energie electrică, îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a pacienților în secțiile curative. {...} În structura cheltuielilor, ale ambelor instituții, investițiile capitale practic lipsesc, prezente fiind cheltuielile pentru întreținerea acestora, ceea ce indică asupra faptului că mijloacele financiare ale instituțiilor vizate supra au fost suficiente doar pentru asigurarea cheltuielilor curente. {...} Managementul administrativ separat a celor două spitale presupune cheltuieli suplimentare nejustificate", se arată în nota informativă.
Despre fuziunea celor două spitale a vorbit și expertul în sănătate și fostul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Mihail Pîsla. Potrivit acestuia, economiile după fuziunea celor două spitale și majorarea eficienței invocate de Ministerul Sănătății vor fi nesemnificative.

"În ceea ce privește îmbunătățirea managementului: în condițiile în care instituțiile sînt amplasate la o distanță destul de mare una față de alta, cînd fiecare va întreține 2 secții de primire, 2 cantine, 2 farmacii etc., ele vor fi mai dificil de gestionat. În ceea ce privește eficiența utilizării paturilor, care nu depășește 40-70%: atunci cînd eficiența este scăzută, se reduce numărul de paturi, nu se mărește, ca în cazul fuziunii", a subliniat fostul director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

29
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?