X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Locuitorii din Canare s-au săturat de turiști. Plănuiesc proteste și greve

15 apr. 04:00   Externe
2632 0

Locuitorii din Insulele Canare plănuiesc proteste și greve, ca reacție împotriva turismului excesiv.

Militanții spun că afluxul nesustenabil de vizitatori distruge viața în acest loc de vacanță, transmite Euronews.eu.

Un grup de activiști de pe insula Tenerife a planificat o grevă a foamei în legătură cu construcția a două noi hoteluri. Alții raportează că localnicii dorm în mașini și peșteri din cauza creșterii prețurilor la case.

În 2023, arhipelagul a atras 14,1 milioane de vizitatori străini, un record pentru grupul de insule.

Locuitorii din Insulele Canare plănuiesc greva foamei din cauza construcției unui hotel.


Demonstranții din Tenerife au organizat o grevă a foamei săptămîna viitoare din cauza a două noi dezvoltări hoteliere.

Autoritățile au suspendat lucrările la hotelul La Tejita și Cuna del Alma din Puertito de Adeje din Tenerife din cauza unor încălcări ale normelor de mediu, dar construcția a fost reluată recent.

De asemenea, Canarias Se Agota (Canare epuizate) intenționează să organizeze demonstrații pe 20 aprilie în Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote și La Palma sub sloganul “Canarele au o limită”.

Canarias se exhausta (Insulele Canare sînt epuizate) este un alt grup cheie care se află în spatele planurilor de proteste la nivelul insulelor.

“Noi, în aceste insule, am fost întotdeauna foarte primitori cu turiștii. Dar ne dorim un turism mai durabil”, a declarat Ruben Zerpa, de la Canaries Sold Out, pentru ziarul britanic i. “Tenerife este o insulă mică, cu resurse limitate. Drumurile sînt copleșite de trafic, există o urgență hidraulică în desfășurare, iar hotelurile sînt pline”, spune Zerpa.

Zerpa a adăugat că turismul a forțat creșterea prețurilor de închiriere, făcîndu-le inaccesibile pentru mulți dintre rezidenții locali.
“Cîștig aproximativ 900 de euro și locuiesc cu partenerul meu, dar chiria este de 800 de euro pe lună. Asta în Santa Cruz, care nu este nici măcar una dintre cele mai scumpe părți ale insulei”, a spus el.

Ivan Cerdena Molina, care ajută la organizarea protestelor, a declarat pentru agenția de știri locală The Olive Press că localnicii sînt nevoiți să doarmă în mașini și chiar în peșteri, deoarece locuințele sînt ocupate de operatorii de turism.

“Nu avem nimic împotriva turiștilor individuali, dar industria este în continuă creștere și consumă atît de multe resurse, iar insula nu poate face față”, a spus el.

O organizație locală a declarat că insulele “se prăbușesc din punct de vedere social și ecologic” sub presiunea exercitată de turismul de masă.

Un raport al organizației Ecologists in Action a avertizat că aproape 34% din populația locală – aproape 800.000 de persoane – sînt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Afluxul de turiști în Insulele Canare pune, de asemenea, presiune asupra serviciilor de sănătate, gestionării deșeurilor, aprovizionării cu apă și biodiversității.

Locuitorii au montat afișe și autocolante false cu mențiunea “închis pentru supraaglomerare”, în încercarea de a descuraja turiștii în anumite locuri supraaglomerate.

Luna trecută, în apropierea unor locuri de frumusețe populare de pe insula Lanzarote au apărut semne de “Nu intrați”, iar unele zone au fost închise cu lanțuri. “Este timpul să boicotăm, cu instrumentele pe care le avem la dispoziție, activitatea turistică care ne expulzează de pe propriul pămînt”, au scris activiștii pe rețelele de socializare.

În apropierea altor atracții populare, au apărut graffiti anti-turism pe care se poate citi “My misery your paradise” și “Tourist go home”, notează Euronews.

Probleme similare sînt în Ibiza, supranumită și “insula petrecerilor”. În Ibiza, cazarea este foarte scumpă şi devine din ce în ce mai scumpă, iar chiriile sînt complet disproporţionate faţă de cîştigurile celor care lucrează pe insula petrecerilor, aşa că a folosi maşina pe post de casă devine o alternativă, relatează BBC.

19
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?