X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Discuții "cu scîntei" între ministra Sănătății și colectivul Spitalului "Toma Ciorbă"

11 dec. 2023,, 13:38   Societate
5454 0

Reprezentanții conducerii Ministerului Sănătății au participat la o ședință cu membrii colectivului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă".

În data de 6 decembrie, Ala Nemerenco, ministra Sănătății, și Angela Paraschiv, secretara de stat a Ministerului Sănătății, au participat la o ședință cu membrii colectivului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă", notează Noi.md.

Întrunirea s-a desfășurat la solicitarea conducerii instituției medicale și a avut pe agendă o singură chestiune: fuzionarea Spitalului "Toma Ciorbă" cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat o inițiativă, iar proiectul Hotărîrii Guvernului privind reorganizarea unor instituții medico-sanitare publice este propus în prezent spre consultări publice.

Noi.md a contactat Ministerul Sănătății cu solicitarea de a ne oferi informații despre felul cum au decurs discuțiile și ce decizii, eventual, au fost aprobate.

În răspunsul său în adresa redacției, instituția menționează următoarele:


"În cadrul ședinței s-a discutat despre proiectul Hotărîrii Guvernului privind reorganizarea a două instituții medico-sanitare publice. Conducerea ministerului a răspuns la întrebările colectivului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și a adus argumente de ce e necesară fuzionarea – pentru a îmbunătăți managementul, a oferi un răspuns mai bun la problemele din domeniu, cu utilizarea acelorași resurse. Cu regret, ambele instituții funcționează ineficient din punct de vedere economico-financiar", se arată în raspuns.

La rîndul său, Sergiu Vasilița, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă" a spus pentru Noi.md că în cadrul întrunirii au fost aduse atît argumente pro, cît și contra pe marginea subiectului privind fuzionarea celor două instituții medicale.

"Discuțiile au fost între colectiv și doamna ministră. Pe undeva au fost și cu scîntei, dar, în principiu, s-au adus argumente pro și contra. Deocamdată, întrebarea rămîne deschisă referitor la decizia finală. Dar nu decidem noi, noi ne spunem părerea, colectivul se va expune privind fuzionarea acestor instituții", a menționat Sergiu Vasilița.

Amintim că, potrivit Notei Informative a proiectului Hotărîrii Guvernului privind reorganizarea unor instituții medico-sanitare publice, propus de Ministerul Sănătății spre consultări publice, «cele două entități sînt instituții medicale publice spitalicești de nivel republican terțiar, care oferă servicii de asistență medicală, practic, similare în domeniul diagnosticării și tratamentului bolilor infecțioase și contagionase».

Se mai menționează că spitalele necesită finanțare suplimentară pentru reparații și ajustarea acestora la standardele actuale în domeniul sănătății.

«{...} Sînt necesare lucrări de reparație capitală a întregii infrastructuri, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare, energie electrică, îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a pacienților în secțiile curative {...} În structura cheltuielilor, ale ambelor instituții, investițiile capitale, practic, lipsesc, prezente fiind cheltuielile pentru întreținerea acestora, ceea ce indică asupra faptului că mijloacele financiare ale instituțiilor au fost suficiente doar pentru asigurarea cheltuielilor curente {....} Managementul administrativ separat pentru ambele spitale presupune cheltuieli suplimentare nejustificate», se arată în Nota Informativă.

Cu privire la subiectul fuzionării celor două spitale s-a expus și Mihail Pîsla, expert în sănătate, fost director al Centrului Național de Sănătate Publică.

Potrivit acestuia, economisirea de bani după fuzionarea celor două spitale și eficiența sporită, la care face referință Ministerul Sănătății, va fi una nesemnificativă.

"Referitor la îmbunătățirea managementului instituțional – în condițiile cînd ambele instituții sînt amplasate la o distanță destul de mare una de alta, cînd vor fi menținute cîte 2 secții de internare, 2 ospătării, 2 farmacii, etc. va fi mai complicat de gestionat instituția. Referitor la eficiența utilizării paturilor, care nu depășește 40-70%. - сînd eficiența este joasă numărul paturilor se reduce, dar nu se majorează ca în cazul fuzionării", a precizat fostul director al Centrului Național de Sănătate Publică.

Noi.md a luat legătura cu anticamera Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile, unde ni s-a spus că reprezentanții acestei instituții medicale nu au organizat, deocamdată, vreo ședință la subiectul fuzionării cu Ministerul Sănătății și că nimeni din cadrul Spitalului nu a participat la întrunirea de la "Toma Ciorbă".

În același timp, într-un comunicat de presă, instituția anunță că membrii colectivului își asumă dreptul să declare grevă generală și acțiune de nesupunere civică.

20
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?