TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Martie vine cu mărțișoare aduse în dar

Astăzi pe întreg teritoriul țării, moldovenii aduc în dar oamenilor dragi mărțișoare care sunt de fapt un simbol străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi.

În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mînă înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mîinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificații aparte. Albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi. Femininul se imbină cu masculinul, vara se împacă cu iarna, căldura se intrepătrunde cu frigul creînd o uniune perfectă, un simbol perfect.

A dărui un mărțisor cu inima curată unei persoane la care ții cu adevarat inseamnă, conform anumitor credințe din bătrîni, să îndupleci soarele sa-ți dea sănătate, frumusețe, veselie, poftă de viață, iubire. În același timp, gestul bărbaților de a înmîna mărțișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune și bună întelegere.

Potrivit tradițiilor, la sfîrșit de martie, mărișoarele sunt scoase din piept pentru ca să fie prinse de ramurile copacilor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load