Preşedintele stiri: 3024
Puterea stiri: 6959

Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul

20 oct. 09:19   Societate
3627 1

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, la 14 octombrie curent.

Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document, cunoscut și sub numele de Convenția de la Istanbul.

Țările care au ratificat Convenția se angajează să asigure prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate în domeniu.

Despre ce este Convenția de la Istanbul?


Așa dar, ce este cu acest document - Convenția de la Istanbul? El este un acord internațional, care prevede măsuri de combatere a violenței față de femei și a violenței domestice. Convenția mai conține o definiție a genului și stabilește un șir de infracțiuni, calificate ca violență împotriva femeilor. Ea cheamă autoritățile din țările europene să depună maxim efort pentru a pune capăt violenței de gen și a confirma angajamentul față de principiile și valorile înscrise în document.

De menționat că, ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova a provocat discuții aprinse printre cetățeni.

Convenția de la Istanbul este un acord foarte neunivoc, pe care nu l-au ratificat multe state din Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Iar Turcia, care a dat convenției denumirea, a ieșit din ea și acum nu mai este clar – este convenția de la Istanbul, sau nu este de la Istanbul. Motivul prin care Turcia și-a explicat ieșirea din convenție, — ea este folosită pentru a afirma homosexualitatea ca normă.

”Sub sosul protejării drepturilor femeilor (de parcă azi Codul penal permite ca ele să fie bătute și ucise), în această convenție au fost incluse alte prevederi foarte neunivoce, – spune jurnalistul D.Ciubașenco.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X