X 

Mai multe partide figurează în dosare privind finanțarea ilegală

30 aug. 16:45   Societate
3131 2

Cel puțin cinci-șase dosare separate în care sînt vizate „persoane fizice care reprezintă conducerea unui partid care acceptă cu bună știință finanțarea ilegală din partea unui grup criminal organizat sînt în gestiunea Procuraturii Anticorupție”, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Veronica Dragalin a refuzat să precizeze despre ce partide sau politicieni este vorba, invocînd secretul anchetei, dar a adăugat că în perioada electorală pot să aibă loc mai multe infracțiuni legate de folosirea unor resurse financiare imposibil de justificat sau depunerea de rapoarte false la CEC. Infracțiunile investigate țin de acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat, depunerea rapoartelor false la Comisia Electorală Centrală, coruperea alegătorilor, finanțarea partidelor politice din surse interzise, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Totodată, Veronica Dragalin a declarat pentru Europa Liberă că procurorii continuă investigațiile în dosarul privind fraudarea alegerilor din Găgăuzia, care a fost inclus într-un dosar mai mare, cel care vizează finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Veronica Dragalin crede că, odată cu apropierea alegerilor locale, care vor avea loc în Republica Moldova pe 5 noiembrie, ar putea să apără și alte nereguli legate de finanțarea partidelor politice, de aceea investigațiile vor continua în campania electorală.

Dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost deschis în iulie 2022. Prima învinuită în acest caz a fost vice-președinta formațiunii, deputata Marina Tauber, dosarul ei fiind deja transmis în instanță.


Oamenii legii anchetează și alți membri ai partidului, declarat între timp neconstituțional. Potrivit procurorilor, în 2022-2023, formațiunea ar fi primit de peste hotare 195,5 milioane de lei, bani pe care i-a cheltuit pentru „promovarea intereselor liderului grupării criminale, Ilan Șor, pentru acapararea puterii în stat”.

5
1
1
4
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?