Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Mai multă transparență în publicitatea creditelor

19 mai. 14:09   Societate
990

Deputații au aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind contractele de credit pentru consumatori, Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codului civil. Proiectul are drept scop creșterea gradului de transparență în publicitatea creditelor și informarea corectă a consumatorului în procesul de selectare a ofertelor.

Printre prevederile documentului se regăsește obligativitatea de a afișa dobînda anuala efectivă, mărimea literelor și cifrelor fiind cel puțin de trei ori mai mare decît mărimea literelor restului textului.

Suplimentar, se propune interzicerea dobînzii flotante pentru creditul valoarea căruia este mai mic de trei salarii medii lunare pe economie.

În cazul diminuării ratei medii a dobînzilor aferente soldurilor creditelor de la un an pînă la doi ani pe sectorul bancar calculat de către BNM, banca creditor va fi obligată să notifice debitorul contractant prin intermediul mijloacelor electronice despre această diminuare în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la publicarea acestor date.

Potrivit autorilor – deputaților Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate” Dumitru Alaiba și Dorian Istratii, proiectul va contribui la creșterea încrederii consumatorilor în produsele de credit comercializate, reducînd prejudiciul și presiunea financiară asupra lor.


Proiectul urmează a fi aprobat în lectură finală.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав