TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ludmila Țonceva – maestrul peisajului

Ludmila Țonceva – maestrul peisajului

Ludmila Țonceva este artist plastic moldovean. S-a născut la 22 iulie 1946. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice "I. Repin" din Chișinău (1961-1966) și Academia de Arte din Sankt Petersburg (1975-1979).


Începînd cu anul 1966 a participat la numeroase expoziții organizate la Chișinău și în diferite localități ale republicii. In anii 1976 - 2001 și-a prezentat lucrările la expozițiile din Federația Rusă, România, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Germania, Japonia, Maroc, Filipine.


Ludmila Țonceva a început să picteze în ulei, considerînd că sînt cele mai bune culori și pînă astăzi nu și-a schimbat opțiunea. Inițial a fost influențată de postimpresionism, sintetizînd traditiile picturii franceze de la hotarele secoleleor XIX-XX și îmbinînd-le cu arta populară. Acest principiu artistic era dezvoltat de marii maeștri ai artei moldovenești Mihai Grecu, Valentina Rusu–Ciobanu, Ada Zevin.


Recunoașterea talentului original al pictoriței a venit spre sfîrșitul anilor optzeci, tablourile ei fiind achiziționate de muzeele de artă, inclusiv Galeria Tretiakov din Moscova.


Lucrările Ludmilei Țonceva sînt pline de pasiune, vădesc o mare voință și impresionează prin frumusețe. Ea rămîne inspirată de vechile cartiere ale Chișinăului, de satele moldovenești sau de Crimeea.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load