COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Lista restricțiilor în raioanele țării valabile de la 1 octombrie

Din cauza numărului mare de cazuri noi de coronavirus, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a hotărît instituirea, începînd cu 1 octombrie 2020, a stării de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a elaborat un tabel cu măsuri generale recomandate în funcție de nivelul de alertă. Respectiv, pentru localitățile din zona roșie se recomandă izolarea la domiciliu, închiderea școlilor, interzicerea adunărilor în masă, prestarea doar serviciilor esențiale (vitale), serviciile de asistență medicală ajustate și doar cele esențiale, interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc.).

Pentru zona portocalie se recomandă limitarea călătoriilor neesențiale în afara casei, respectarea măsurilor de siguranță atît timp cît școlile rămîn deschise, întruniri în masă în număr limitat de persoane (de exemplu la înmormîntări), servicii de asistență medicală ajustată, scrie diez.md.

Rămîn valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a infecției COVID–19:


— interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mari de trei persoane;
— respectarea distanței sociale/fizice de un metru rămîne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;
— interzicerea aflării persoanelor în vîrstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci cînd activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare, deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amînată, deplasarea pentru alte motive justificate și care nu pot fi amînate;
— interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement;
— interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.

Pe lîngă aceste măsuri restrictive, la nivel local, fiecare comisie va hotarî impunerea unor noi restricții, în dependență de cum va evolua situația epidemiologică.

11 teritorii din Moldova se află în zona portocalie, 26 sînt în zone roșie și doar o singură localitate se află în zone galbenă, e vorba despre raionul Leova. Datele urmează să fie actualizate la fiecare două săptămîni.

Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului COVID-19 sînt atribuite la nivel teritorial în dependență de mai mulți indicatori care sînt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load