X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

La Chișinău a fost sărbătorit Anul Nou Chinezesc

20 ian. 2023,, 10:45   Societate
3228 0

La Chișinău a fost sărbătorit Anul Nou Chinezesc.

Anul Nou Chinezesc este cunoscut și ca Festivalul Primăverii. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Copii, tineri și părinții acestora au participat la mai multe ateliere de creație la care au făcut cunoștință unele tradiții chinezești. Cu ocazia sărbătorii, au fost vernisate și expoziții tematice.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Yan Wenbin, a menționat că Anul Nou Chinezesc este marcat în țara noastră pe parcursul a 15 ani.

”Sînt deja 15 ani de cînd Ambasada Chinei organizează împreună cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” celebrarea Festivalului Primăverii. Chiar și în timpul pandemiei, acest eveniment s-a desfășurat online conform calendarului, fără a întrerupe tradiția, ceea ce reflectă pe deplin prietenia dintre noi.

În 2022, Ambasada și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” au decis să înființeze în cadrul bibliotecii un centru de schimb cultural dedicat tinerilor din China și Moldova. Sunt foarte bucuros că acest centru poate juca un rol important, devenind o bază pentru schimburile de prietenie dintre tinerii din China și Moldova, oferind o platformă și o fereastră prin care copiii să se apropie de China și să învețe despre cultura orientală. Aici, în numele Ambasadei Chinei în Moldova, vă rog să-mi permiteți să aduc sincere mulțumiri Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” pentru contribuția sa la promovarea schimburilor culturale dintre cele două țări”, a spus ambasadorul.


Totodată, acesta a menționat că Festivalul Primăverii este cea mai importantă sărbătoare tradițională a poporului chinez, care anunță sosirea primăverii asemenea Mărțișorului în Moldova, simbolizînd fericirea și speranța.

”Sper ca activitățile de astăzi să-i apropie de China pe acești simpatici copii prezenți la eveniment, să înțeleagă China și să devină martori și continuatori ai prieteniei dintre țările noastre. Ambasada Chinei în Moldova va sprijini și promova, ca întotdeauna, diverse activități de schimb cultural și va juca un rol activ în promovarea înțelegerii reciproce între cele două popoare. 2023 este Anul Iepurelui. În cultura chineză, iepurele este un simbol al „drăgălășeniei”, „inteligenței”, fiind un semn „de bun augur”. Doresc tuturor multă sănătate și sper ca cei mici să fie inteligenți și isteți precum iepurele!”, a precizat Yan Wenbin

Eugenia Bejan, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a spus că anul trecut Biblioteca a recepționat în jur de 100 de cărți din partea Chinei și asemenea donații parvin în fiecare an. Colecția include multe ghiduri, manuale pentru studierea limbii chineze, pentru diferite vîrste. Este și literatura chineză tradusă în alte limbi. Cărțile sînt de folos pentru cei care studiază limba chineză. Cei care nu cunosc limba chineză, dar sînt interesați de această țară la fel au posibilitate să afle despre istoria și cultura chineză. „Avem multe școli unde se studiază limba chineză, interesul este unul sporit și biblioteca prin diverse mijloace și activități susține acest interes”, a remarcat directoarea bibliotecii.

„Cu Republica Populară Chineză, și în special cu Ambasada Republicii Populare Chineze aici, la Chișinău, avem o colaborare de foarte mulți ani. Sunt 17 ani deja de cînd sărbătorim Anul Nou Chinezesc în cadrul bibliotecii. La acest eveniment sînt învitați în special copiii, tinerii. Pentru copii este foarte important și ceea ce învață la școală despre China în cazul dat, dar și ceea ce pot ei descoperi prin colecțiile de carte pe care le avem noi aici donate integral de Ambasada Chinei, prin atelierele de creație sau ateliere de meșteșugărit, de hand made pe care le organizăm. Avem și o colecție de obiecte de artizanat donate de Ambasadă și iarăși sînt interesante pentru a vedea care este specificul acesta, al culturii chineze”, a mai spus Eugenia Bejan.

Sărbătoarea Primăverii la chinezi are o istorie de circa 4000 de ani. Activitățile desfășurate în această perioadă sînt menite să aducă noroc și prosperitate.

2
1
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?