Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

China va trimite va trimite un nou echipaj către staţia sa spaţială

24 apr. 19:30   Externe
1910 0

China va trimite joi seară un nou echipaj pe staţia spaţială Tiangong, a anunţat agenţia spaţială chineză, aceasta fiind cea mai nouă misiune din cadrul unui program care vizează trimiterea de astronauţi pe Lună pînă în 2030, transmite AFP.

Misiunea spaţială Shenzhou-18, cu trei astronauţi la bord, urmează să decoleze joi, la ora locală 20:59 (12:59 GMT), de la Centrul de Lansare a Sateliţilor Jiuquan din nord-vestul Chinei, a precizat agenţia spaţială pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA), notează Noi.md cu referire la agerpres.

Echipajul va fi condus de Ye Guangfu, pilot de vînătoare şi astronaut care a făcut deja parte din echipajul navei Shenzhou-13 în 2021.

Echipajul va rămîne pe orbită timp de şase luni pentru a efectua experimente legate de gravitaţie şi fizică, precum şi de ştiinţele vieţii.

"Toate pregătirile premergătoare lansării sînt în grafic", a declarat Lin Xiqiang, director general adjunct al CMSA, în cadrul unei conferinţe de presă.

Tiangong este proiectul emblematic al programului spaţial chinez, care a asolizat vehicule robotizate pe Marte şi pe Lună, China devenind astfel a treia ţară care plasează fiinţe umane pe orbită.

Echipajul staţiei spaţiale este alcătuit din echipe rotative formate din trei astronauţi.

Noul echipaj îl va înlocui pe cel al misiunii Shenzhou-17, trimis pe staţia spaţială în luna octombrie.

Preşedintele chinez Xi Jinping a dat un impuls "visului spaţial" al Chinei. Cea de-a doua economie a lumii a pompat miliarde de dolari în programul său spaţial militar în încercarea de a recupera decalajul faţă de Statele Unite şi Rusia.

Beijingul îşi propune, de asemenea, să trimită un echipaj chinez pe Lună pînă în 2030 şi intenţionează să construiască o bază pe suprafaţa selenară.

4
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?