TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

La 50 de km de Chișinău, un sat uitat de lume e pe cale de dispariție

Un sat cu multe gospodării până mai ieri, acum a intrat în ultima fază de dispariție. Este vorba despre localitatea Pocșești, din raionul Orhei. Un sat fără școală, grădiniță, punct medical sau transport și cu case pustii.

Aflat la 50 de kilometri distanță de capitală, satul Pocșești va rămâne doar pe hartă, ca o localitate în care nu mai trăiește nimeni. Acum mai sunt câțiva copii, dar vor pleca și aceștia imediat ce vor înțelege că undeva e mai bine.

Din sat au plecat toți tinerii, iar de întors la baștină n-au de gând. „La ce să se întoarcă?” Se întreabă mâhnit un locuitor.

În localitate este un magazin mic, dar și acela cu produse alterate, spun oamenii. Însă aceasta nu este principala problemă a localității. Oamenii nu au acces la transport public, așa că sunt nevoiți să meargă pe jos până în satele vecine și câte 4 kilometri.

Conform recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 100 de oameni. La începutul anilor 90, odată cu destrămarea imperiului sovietic, Republica Moldova avea o populaţie de aproximativ 4,5 milioane. Astăzi, acest număr a scăzut semnificativ, încât nici autoritățile nu pot da o cifră exactă a cetăţenilor rămaşi. Organizația Națiunilor Unite a prognozat că până în 2050 populația Republicii Moldova va ajunge sub două milioane de locuitori.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load