Istoric: În timpul ocupației româno-fasciste Moldova a avut pierderi materiale uriașe

Istoric: În timpul ocupației româno-fasciste Moldova a avut pierderi materiale uriașe

În timpul ocupației româno-fasciste, Moldova a suferit nu doar pierderi omenești, dar și materiale foarte mari.


Potrivit doscorului în istorie, Piotr Șornicov, în acei ani de război, Chișinău a fost distrus în proporție de 72%, Bender în proporție de 80%, iar Tiraspol în proporție de 40%.


În timpul retragerii armatei române, cînd ostașii rămâni se vedeau nevoiți să se retragă de pe teritoriile ocupale, aceștea incendiau sate întregi.


Doar în orașul Tiraspol în timpul eliberării acestuia au fost încendiate circa 100 de case.


”Doar în stînga Nistrului au fost incendiate peste 25 de localități.  Armata română, înainte ca să se retragă de pe teritoriile ocupate jefuia și dădea foc la sate întregi”, a spus Șornicov într-un interviu pentru Accent TV.

Potrivit isoricilor ocupația românească i-a provocat răni grele Moldovei. Persecuțiilor au fost supuși evreii, romii și alte minorități etnice din regiune. Multe victime ale violenței naziste au fost înregistrate și în rîndul moldovenilor, mulți au murit eroic, în rîndurile Armatei Roșii. Moldova a dat Armatei Roșii 400 de mii de soldați și ofițeri, printre care și comandanți ai regimentelor, diviziilor. În Armata Română, în care au fost început să fie înrolați și locuitorii din Moldova după bătălia de la Stalingrad, erau de 10 ori mai puțini.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load