Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md

8 sep. 2022,, 07:09   Societate
4304 0

Mediul online a fost umplut de reacții după ce miercuri, 7 septembrie, premierul Natalia Gavrilița i-a mai dat un răgaz ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, la elaborarea website-ului lemne.md, pe care a mustrat-o pentru faptul că încă nu este gata.

Website-ul lemne.md a fost începutul tuturor discuțiilor apărute între internauți, transmite noi.md cu referire la stiri.

Unii au criticat denumirea lui, iar alții nu au înțeles pînă la urmă ideea autorităților, pentru că în cazul unor nevoiași, de exemplu, care nu au niciun dispozitiv cu acces la Internet, nu vor avea ocazia să îl acceseze.

Drept urmare, deputatul PAS Dumitru Alaiba a venit cu mai multe explicații în acest sens:

„Critica e cea mai bună metodă de autocorectare. Foarte atent ascult criticile și încerc să învăț din ele. Pentru că nimeni nu e perfect.


O simplă pagină web - lemne.md - a fost luată în furci inclusiv de oameni educați. Și asta m-a întristat. Și nu m-a învățat nimic.

„Să faci un site pentru pensionarii din Moldova e nonsens și doar Harvardul poate face una ca asta” - cam din astea am observat.

Haideți să vedem cifrele.

Conform worlddata.info, conexiunea la internet în Moldova este una impresionantă. Date din anul 2020 (2 ani în urmă):

internet broadband: 719 mii utilizatori

internet fix: 1.03 mln utilizatori (astea în mare parte sînt în zonele rurale)

internet mobil: 3,42 mln utilizatori.

Tot asta, la o țară de 2 milioane și ceva de oameni. Iese cam două conexiuni la internet per capita. Sigur, unii au zero gadgeturi conectate, alții dispun de trei. Dar totuși, impunătoare statistică.

O pagină web e un instrument foarte util pentru că oricine poate petrece cît timp are nevoie pentru a studia și a se informa. Acolo poți pune mesajul principal pentru cei care au 2 minute, și poți pune informație detaliată pentru cei care dispun de toată ziua pentru a se documenta în detaliu. E ceva elementar și te costă doar cîteva mii de lei.

Și da, este eficient.

Și poți încărca informație ceva mai multă decît într-un spot TV de 30 secunde.

Și te poți baza pe faptul că informația va ajunge la destinatar ceva mai uniform decît transmisă prin 900 de primării diferite, de exemplu (unde mai pui că nu ai primării în toate localitățile, dar internet - cam da).

Și oricine poate verifica dacă e veridică sau nu informația.

Va ajunge pagina asta web la 100% din pensionari? Desigur că nu. Nici un instrument nu este 100% eficient. Nici spoturile TV cu un buget de sute de mii de euro nu vor ajunge la 100% din grupul-țintă.

Au toți pensionarii acces la internet? Sigur că nu. Dar sînt și (mulți) care au. Și știm că pensionarii la sate știu bine să fac schimb de informație - atît veridică, cît și falsă, din păcate. Depinde cine ajunge primul la ei cu informația.

Și nu, asta nu înseamnă că nu vor fi alte eforturi de comunicare - TV, presă, social media. Dar asta e unul din ele.

Moldova este și ea în secolul 21. Și cetățenii săi tot. Inclusiv pensionarii. Recunoscînd că pensionarii sînt cea mai vulnerabilă pătură a societății noastre, cu cele mai mici venituri, totuși, să admitem că avem și pensionari care au smartphone cu internet. Și din ăștia nu sînt unități. S-au învățat, sărmanii, unii de nevoie. Ca să poată vorbi cu copiii plecați la muncă departe de casă.

M-a cam intristat chestia asta, sincer.

Am ajuns să criticăm lansarea unei pagini care ține să informeze populația cît mai obiectiv. Înainte ca să vedem măcar conținutul ei (care sper să fie accesibil, nu așa cum știu autoritățile noastre să facă de obicei, că nu înțelegi nici pe dracul).

Și tot noi vrem digitalizare și vorbim de ani de zile că e mai bine să ai un site decît doar un funcționar șef nacealnik care îți explică așa cum știe el ce și cum să faci.

Din păcate azi am constatat că ne place să criticăm poate din inerție, poate din obicei, sau din plăcere, sau din dorința de a critica mai orice.

Partea bună - publicitate fără plată la o pagină web care SPER să aibă content util și calitativ pentru oameni”, a precizat Dumitru Alaiba într-o postare pe Facebook.

De menționat că moldovenii care se încălzesc cu lemne vor putea să se informeze despre modul în care le pot procura pe site-ul ce urmează să fie lansat de către autoritățile statului (lemne.md) sau la linia verde 080010101 care a fost lansată astăzi, 7 septembrie. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Guvernului de ieri.

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

Internauții, amuzați de site-ul lemne.md. Reacția lui Alaiba la glume

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?