X 

În UTA Gagauz-Yeri a fost sărbătorită limba şi scrisul găgăuz

28 apr. 2022,, 20:00   Societate
3091 0

Mai multe activități s-au desfășurat ieri în UTA Gagauz-Yeri cu ocazia sărbătorii limbii şi scrisului găgăuz, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

Programul a inclus un flashmob la Vulcăneşti, participanţii căruia au cîntat în cor imnul autonomiei, iar la Comrat a fost prezentată o ediţie karaoke în limba găgăuză.

De asemenea, la Comrat s-a desfăşurat un festival cultural-ortodox dedicat lui Mihail Ceakir, om de cultură, iluminist găgăuz.

„O limbă trăiește exact atîta, cît este vorbită de oameni. Păstrarea şi dezvoltarea limbii găgăuze este o misiune comună a tuturor locuitorilor autonomiei. Pentru aceasta e nevoie de exemple de bună atitudine faţă de limba maternă. Este foarte important cum vorbim în limba găgăuză, dar şi mai important este – ce vorbim. Comportamentul nostru ar putea stimula dorinţa de a învăţa găgăuza, participînd astfel la promovarea şi conservarea limbii noastre”, a relevat Irina Vlah, guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, într-o adresare către participanţii festivalului de la Comrat.

Limba găgăuză (gagauzça sau gagauz dili) este un nume dat limbii turcice vorbită în principal în Republica Moldova, preponderent în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Romînia etc.


A fost scrisă cu alfabetul grecesc, apoi cu alfabetul limbii romîne pînă în 1957, după care a fost adoptată o versiune modificată a alfabetului chirilic destinat limbilor turcice. Astăzi limba găgăuză este scrisă cu alfabetul turc.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?