Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

În regiunea Moscovei a fost deschisă o expoziție a unui artist care a pictat Bălții

13 iun. 21:00   Societate
2053

În orașul Elektrostal, regiunea Moscova, a fost vernisată o expoziție a artistului postmodernist Stefan Sadovnikov, care a locuit multă vreme în Bălți. Expoziția poartă genericul „Orașul care nu există” și este dedicată special Bălților, unde artistul și-a petrecut copilăria și adolescența.

Artistul, designerul, scriitorul și istoricul-cercetător postmodernist Stefan Sadovnikov a locuit la Bălți de la vîrsta de 8 ani. Aici și-a început drumul în creație. În 2001, Stefan Sadovnikov s-a mutat la Moscova, unde locuiește pînă în prezent. De mai bine de 30 de ani participă la expoziții în Moldova, Rusia și străinătate. Majoritatea lucrărilor sale se află în colecții private din Rusia, SUA, Germania, Canada, Israel, Țările de Jos, Polonia, Moldova, Ucraina.

Pe 26 mai, la Elektrostal a fost deschisă expoziția lui Stefan Sadovnikov cu 46 de picturi. Fiecare dintre ele este dedicată unui loc anume din Bălți. Poate fi o clădire, o stradă sau chiar o casă. Picturile artistului nu sînt doar neobișnuite ca natură, ci au și nume neobișnuite: „Pictorul”, „Farmacistul”, „Bărbierul”, „O stradă în dans”, „Zîmbetul străzii”, „Case visînd”.


Șefa secției de expoziții, Larisa Bobkova, a vorbit în deschidere despre prima cunoștință cu artistul din Bălți.

- Acum un an, cam pe vremea aceasta, vernisam o expoziție sub genericul „Spațiul” de Stefan Sadovnikov. Acesta a fost primul nostru contact cu autorul. Și el ne-a surprins. Poate că nu sîntem obișnuiți cu acest tip de creativitate. De obicei, acei artiști care expun cu noi cel mai des sînt contemplatori.


Spre deosebire de ceea cu ce sîntem obișnuiți, Stefan Sadovnikov ne vorbește prin picturile sale. A dialogat cu noi și ne-a atras în spațiul lui. Are un stil de pictură oarecum ciudat, dar ne-a plăcut. Expoziția de astăzi este o colecție de lucrări numită „Orașul care nu există”. Iată o expoziție cu un nume atît de uimitor și cred că aici avem despre ce să vorbim”, a spus Larisa Bobkova.

Artistul însuși a recunoscut că multe dintre picturile expuse sînt mai mult artistice decît istorice, dar toate reflectă amintirile sale despre orașul natal.

- Am pictat aceste tablouri, neștiind măcar că va fi o colecție. Îmi place orașul în care am trăit și, firesc, ca artist, am atras atenție arhitecturii orașului. În oraș descopeream ceea ce puțini oameni au observau. Oamenii treceau pe alături, dar eu nu am trecut. Am început să desenez orașul meu.
Și apoi am fost martorul unui mic dezastru în oraș. În 1980, s-au efectuat lucrări de construcție a unei magistrale înainte de Jocurile Olimpice. Traseul a trecut prin orașul Bălți. Am văzut cu ochii mei cum partea centrală a orașului, care era și fața lui, a fost demolată.
Și atunci mi-am dat seama că orașul meu nu mai există. Desigur, în pictura mea nu există detalii istorice ale fiecărei clădiri. Ea este mai artistică. Acest oraș, s-ar putea spune, l-am creat în fanteziile mele. Așa a luat ființă colecția mea. Cred că fiecare are în cap propriul oraș al copilăriei”, a spus Stefan Sadovnikov, autorul picturilor.

La deschiderea expoziției a fost prezent și Yuri Udalov, artist al Teatrului Bolshoi, care s-a născut și la Bălți. Pentru invitații evenimentului, a interpretat "Cîntec despre Bălți".

Expoziția lucrărilor artistului Stefan Sadovnikov din Bălți va dura pînă pe 26 iunie la Muzeul și Centrul Expozițional al orașului Elektrostal.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав