TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În Moldova, în cazul decesului soțului pensionar, soția ar putea primi pensia acestuia

În Moldova, în cazul decesului soțului pensionar, soția ar putea primi pensia acestuia

În Moldova, vor avea loc modificări la legea privind sistemul de pensii.


Potrivit lui Ion Chicu, acest lucru este prevăzut în procedura de modificare a legii sistemului de pensii de stat.


„În cazul în care persoana asigurată moare mai devreme de 5 ani după data de pensionare, atunci pensia acestuia va fi plătită moștenitorilor. De exemplu, dacă persoana asigurată a murit la 2 ani după pensionare, moștenitorii vor primi pensia acestuia pentru încă trei ani ”, a explicat Chicu.


Acest proiect de lege va fi prezentat partenerilor pentru consultări publice.


Conform datelor oficiale, speranța medie de viață pentru bărbații din Moldova este de 66,3 ani. Astfel, în medie, bărbații după pensionare trăiesc doar aproximativ trei ani. De la 1 iulie 2019, vîrsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.


Femeile trăiesc în medie cu 9 ani mai mult decît bărbații. Speranța de viață pentru femei este de 75 de ani, potrivit unui raport al Biroului Național de Statistică.


Speranța totală de viață a populației Moldovei la sfîrșitul anului 2018 este de 70,6 ani. Conform statisticilor, există o tendință de creștere a speranței de viață. Dacă în 2014, rata mortalității s-a ridicat la 13,9 cazuri la o mie de locuitori, atunci în 2017 – deja 13,4 cazuri.





Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load