COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Gudsi Osmanov: Azerii din Moldova vor contribui la dezvoltarea țării

4 sep. 12:30   Societate
2034 0

Azerii din Moldova vor contribui la dezvoltarea țării. Acest lucru a fost declarat de Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, vorbind la un eveniment dedicat activităților anuale ale organizației diasporei din Chișinău, organizat de Congresul Azerilor din Moldova (CAM).

Gudsi Osmanov a felicitat CAM cu realizările semnificative din ultimul an, menționînd participarea activă la viața socială și politică a Moldovei și la evenimentele organizate la Ambasada Azerbaidjanului în Moldova.

Diplomatul a subliniat că anul 2020 este un an important din punct de vedere istoric, deoarece anume în acest an au avut loc schimbări foarte importante în țările noastre, în special, Republica Azerbaidjan, după o îndelungată ocupație, și-a recuperat pămînturile legitime din punct de vedere istoric în conformitate cu rezoluțiile ONU, obținînd mult așteptata victorie în războiul de 44 de zile.

Ambasadorul a menționat, de asemenea, că pentru Congresul Azerilor din Moldova, anul 2020 a fost un an de schimbări mari, anul în care s-a decis să se predea ștafeta conducerii generației tinere.

Diplomatul a mulțumit, de asemenea, diasporei pentru munca depusă în timpul războiului de 44 de zile, cînd comandantul suprem al Republicii Azerbaidjan Ilham Aliev, care a unit poporul azer în jurul Pumnului de Fier, împreună cu Poporul azer au obținut o victorie, precum și pentru contribuția și aportul lor serios în perioada pandemiei, cînd, pe lîngă ajutorul umanitar acordat Republicii Moldova de Republica Azerbaidjan, organizația diasporei a contribuit, de asemenea, oferind asistență orfelinatelor, azilelor de bătrîni, precum și compatrioților lor care au ajuns într-o situație dificilă, susținînd diverse proiecte sociale în Moldova.


Gudsi Osmanov a menționat că CAM este unul dintre actorii importanți ai relațiilor azero-moldovenești și și-a exprimat încrederea că activitățile viitoare ale acestei organizații a diasporei vor contribui la dezvoltarea Moldovei.

El a îndemnat tineretul azer să participe mai activ la viața socială și politică a Moldovei, să ia parte la viitoarele alegeri locale din 2023, urmînd exemplul azerului Zamir Gubadov, care este un membru activ al partidului de guvernămînt al țării.

În acest sens, diplomatul azer a menționat că succesele tinerilor săi compatrioți în viața socială și politică a Moldovei vor servi la promovarea valorilor Azerbaidjanului în Moldova.

De menționat că la evenimentul organizat de Congresul Azerilor din Moldova au participat vicepreședintele Parlamentului moldovean, președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi, șefa Agenției pentru relații internaționale Vera Petuhova, Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, Gurol Sokmensuer, reprezentanții Ambasadei Rusiei, Belarusului, altor misiuni diplomatice: lideri, membri și mulți conaționali din comunitățile evreiești, găgăuze, ucrainene și din alte comunități care activează în Moldova.

În declarațiile sale de inaugurare a evenimentului, președintele CAM, Elcin Bairamov, a prezentat un raport privind activitatea anuală a diasporei azere în Moldova în perioada de reformă, menționînd că în acest an CAM a organizat peste 25 de evenimente, ceremonii și maratoane dedicate zilelor semnificative ale Azerbaidjanului, precum și ale Moldovei.

Vorbind la eveniment, vicepreședintele Parlamentului moldovean, președintele fracțiunii Partidului de guvernămînt PAS, Mihai Popșoi, a dat o apreciere înaltă activității CAM pe parcursul anului, spunînd că este bucuros să vadă o comunitate azeră activă în țară.

El a subliniat importanța comunității, a mulțumit CAM pentru sprijinul acordat atît la alegerile prezidențiale din 2020, cît și la alegerile parlamentare care au avut loc anul curent, menționînd că tineretul azer talentat este una dintre condițiile importante pentru dezvoltarea politică, socială și culturală a Moldovei.

Distinsul invitat a remarcat activitatea Ambasadorului Azerbaidjanului în Republica Moldova. Vicespicherul a subliniat că Moldova, care are deja un guvern stabil, este interesată de extinderea cooperării economice cu Azerbaidjanul și de atragerea noilor investitori azeri în țară.

La rîndul său, șefa Agenției de Relații Interietnice Vera Petuhova a mulțumit comunității azere din Republica Moldova multinațională pentru realizările din anul trecut și contribuția la diferite sfere ale Moldovei, menționînd că acesta este un indicator al valorilor multiculturale ale comunității azere.

Ea a menționat că reformele radicale efectuate în CNA anul trecut au dat roade astăzi și a urat comunității azere succese în inițiativele sale viitoare.

Maarif Rahimov, unul dintre fondatori ai organizației diasporei azere, a vorbit despre vizita sa la Shusha, leagănul culturii mondiale, și în Raionul Fizuli, care a suferit distrugeri fără precedent. La întoarcerea de la Shushi, el a adus cu el pămînt pe care l-a transmis președintelui CNA Elcin Bairamov și steagul moldovenesc pe care l-a ridicat în regiunile eliberate, ca simbol al relațiilor de prietenie dintre Azerbaidjan și Moldova.

În același timp, liderii diferitelor comunități care locuiesc în Moldova au apreciat activitățile anuale ale CAM, tinerii membri talentați ai CAM, Zamir Gubadov, Ramiz Ansarov, Iasin Seidov, Allahverdi Halafov și alții și-au exprimat dorința de a face mai mult în viitor.

La sfîrșitul evenimentului, compatrioții azeri, care au fost activi în cursul anului și au susținut întotdeauna activitățile CAM, au primit diplome de onoare ale CAM.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽