Gîlca confirmă că imobilul din Predeal, percheziționat de DNA, îi aparține

27 sep. 07:45   Societate
4398 0

Fostul șef al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlca confirmă că imobilul din Predeal, în care Procurorii DNA au efectuat marți, 26 septembrie, percheziții, îi aparține. Gîlca susține că construcția unde s-au făcut verificările ar fi, de fapt, o construcție nefinalizată.

„Este un imobil (casă de locuit) ÎN CONSTRUCȚIE, începută în 2017, acum la 50% finalizare. Deja de 4 ani nu s-au efectuat lucrări, construcția este conservată”, a explicat Boris Gîlca într-o postare pe pagina sa de Facebook, notează Noi.md cu referire la tv8.

Fostul șef al direcției Sănătate mai spune că imobilul, pentru care ar fi luat un credit în 2017, este trecută în declarația de avere. În timp ce oamenii legii din România au anunțat doar că în urma descinderii au fost ridicate mai multe documente, fără a oferi detalii, Boris Gîlca susține că ar fi vorba despre „7 file cu schița construcției și schema instalațiilor electrice”.

„Aștept ca instituțiile competente să finalizeze deplin ancheta. Cu toată certitudinea, am fost și sînt corect, iar pe pretinsa învinuire mă declar (și sînt) nevinovat. Nu voi face alte declarații și rog mass-media să țină cont de etica jurnalistică și de prezumția de nevinovăție care reprezintă o cutumă legală de nevinovăție pînă la proba contrarie în decizia unei instanțe”, a mai subliniat Boris Gîlca.

Perchezițiile au avut loc într-o cauză penală ce vizează „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.


În comunicatului emis de DNA este indicat că acțiunile au avut loc în urma cererii de asistență judiciară internațională în materie penală, formulată de autoritățile din Republica Moldova - Procuratura Republicii Moldova - Procuratura Anticorupție.

Reamintim că doi angajați ai Direcției municipale de sănătate și asistență Socială au fost reținuți pentru 72 de ore în urma a 24 de percheziții efectuate în dimineața de 4 mai pe mai multe adrese din Capitală, într-un caz de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe, destinate refugiaților. Printre ei, se numără Boris Gîlca.

Potrivit CNA, în urma verificărilor au fost depistate mai multe cutii cu produse alimentare, obiecte și produse de igienă, electrocasnice, veselă și saci pentru dormit. Bunurile ar fi fost delapidate în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați, situat pe str. Studenților din Chișinău.

Atunci, primarul Capitalei, Ion Ceban și-a vărsat indignarea pe Facebook, acolo unde a scris că colegii săi ar fi hărțuiți și a acuzat PAS că ar sta în spatele descinderilor. De cealaltă parte, reprezentanții formațiunii politice vizate de acuzații au dat asigurări că instituțiile de drept sînt independente și acționează conform legislației.

Pe 5 mai, Boris Gîlca a depus cererea de demisie din funcție. Cel puțin asta afirma primarul Capitalei, Ion Ceban: „Doar un om corect putea face acest gest pentru a nu fi pătată imaginea instituției și cea personală. Eu nu accept această cerere. Nu cred în investigațiile Power Point ale CNA în raport cu domnul Gîlca”.

2
2
2
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?