Criza energetică stiri: 1599
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Gavrilița, despre noul tarif la gaz: "Într-adevăr e un preț mare"

23 sep. 16:49   Societate
2501 0

Guvernul va examina posibilitățile de a susține financiar oamenii să-și plătească facturile, a anunțat, astăzi, premierul Natalia Gavrilița în contextul majorării tarifului la gaz, transmite jurnal.md.

„Trebuie să întrebați ANRE-ul cum s-au ajuns la aceste calcule. Cresc prețurile la nivel internațional, dar în același timp ne dăm seama că este o limită cît pot să-și permită oamenii. Anume de aceea Guvernul vine cu aceste programe de ajutor pentru oameni. Vă reamintesc că anul trecut am alocat peste 1,7 miliarde de lei pentru gospodăriile casnice și peste 600 de milioane de lei pentru antreprenori pentru a compensa creșterea de tarif la gazele naturale și energia termică. Anul acesta lucrăm la programul de vulnerabilitate energetică și vom examina posibilitățile de a susține financiar oamenii să-și plătească facturile”, a declarat Gavrilița după ședința Guvernului,

Șefa Guvernulu a adăugat că mecanismul de compensare urmează să fie anunțat la începutul lunii octombrie.

„Așteptăm 1 octombrie să trecem la o nouă formulă ca să avem un preț mai avantajos. Urmărim piețele internaționale, dar eu îndemn toată lumea să fim solidari și să ne preocupe pe toți eficiența energetică. (...) Eficientizarea consumului poate duce la economii. Noi facem tot posibilul ca să avem alternative la gazele naturale. Vom trecem Termoelectrica la păcură. Conectăm toate instituțiile publice la sistemul centralizat ca să fie mai eficientă utilizarea energiei. În același timp venim cu compensații pentru ca oamenii să-și poată plăti factura. Dar într-adevăr e un preț exorbitant”, a adăugat Natalia Gavrilița.

Precizăm Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noul tarif pentru gaz. Astfel, prețul unui metru cub de gaze naturale crește pentru consumatorii finali cu peste 6 lei și ajunge la 29,26 de lei, cu TVA inclus. De la ultima majorare din luna august și pînă în prezent, cetățenii scoteau din buzunare 22,99 lei pentru un metru cub de gaz.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав