Preşedintele stiri: 3607

Facturile au pus în dificultate instituţiile de învăţămînt din țară

2 feb. 14:30   Societate
2550 0

Facturile mari din acest an pun în dificultate nu doar consumatorii casnici, dar şi administraţiile instituţiilor de învăţămînt din Republica Moldova.

Directorii unor şcoli sînt nevoiţi să facă modificări în bugetul instituţiei pentru a nu fi debranşaţi de la gaz sau curent. Alţi manageri spun că au găsit propriile soluţii pentru a face economii la factură, transmite Tvr Moldova.

Grădiniţa-creşă nr. 137 din municipiul Chişinău este frecventată de 351 de copii. Directorul spune că, în pofida scumpirii gazului şi a energiei electrice, instituţia preşcolară nu are nicio datoriile la facturile lunare. Asta, datorită responsabilităţii angajaţilor, dar şi becurilor LED.

ANA GUŢU, director, Grădiniţa-Creşă nr. 137, Chişinău: „Una dintre modalităţile cele mai eficiente este de a stinge lumina din toate încăperile atunci cînd ieşim. Am instalat becuri LED, care au viaţă mai lungă ca durată şi chiar, am citit, reduce 85% din energia electrică. Pe holuri avem becuri senzoriale. Tehnologia ne permite să se consume energie atît cît este nevoie.”


În grupe se menţine o temperatură de aproximativ 23 de grade, iar lumina este aprinsă doar în primele ore ale dimineţii şi seara. Copiii sînt învăţaţi prin jocuri interactive cum pot utiliza raţional resursele.

LUMINIŢA BUDEANU, educator, Grădiniţa-Creşă nr. 137, Chişinău: „Atunci cînd intrăm la baie, pentru a ne spăla pe mîini, le spunem ca robinetul să nu curgă permanent. Grupa noastră este foarte luminoasă, de aceea nu este cazul să menţinem mereu lumina aprinsă, doar în cazul cînd este înnorat afară.”

Iar pentru administraţia Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chişinău, economia la factură este o adevărată provocare. Blocul de studii este vechi, la fel şi majoritatea instalaţiilor electrice.

ANA CERTAN, director, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Chişinău: „Încercăm să profităm de lumina de afară. În timpul lecţiilor, atunci cînd putem, stingem lumina pe hol. În coridoare este un pic mai rece, dar sălile de clasă sînt foarte bine încălzite. Spun eu că ar fi foarte bine acum, cînd preţurile s-au dublat, s-au triplat, să se revină şi la suma per elev. Nu am avea de suferit, pentru că odată ce o bună parte se cheltuie pentru achitarea serviciilor, suferă dotarea laboratoarelor sau procurarea rechizitelor cel puţin.”

În 2023, bugetul anual pentru un elev, stabilit de Ministerul Educaţiei, este de puţin peste 16.300 de lei. Aici intră alimentaţia, rechizitele, întreţinerea, dar şi serviciile comunale.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий