Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experți: Moldova nu are nevoie de o „reparație cosmetică” a legii cu privire la produsele petroliere, ci de o nouă lege

29 sep. 2021,, 10:00   Societate
2158 0

Fostul șef al ANRE Victor Parlicov și doctor în economie, director al Centrului pentru Cercetări Strategice și Reforme (CISR) Galina Șelari consideră că Moldova are nevoie de o nouă lege privind piața produselor petroliere, transmite Noi.md.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Teritoria svobodî cu Lilia Burakovski.

„Din punctul meu de vedere, un fel de„ reparație cosmetică ”a legii cu privire la produsele petroliere nu va funcționa din motivul că avem o lege-cadru cu privire la energetică, care vorbește despre toate tipurile de resurse energetice și despre modul în care acestea ar trebui reglementate. Iar modificările aduse Legii cu privire la piața produselor petroliere trec de la sine, la Legea cu privire la gazele naturale - de la sine și așa mai departe. Pe măsură ce intrăm în al doilea an de criză, cred că trebuie să abordăm problema într-un mod mai complex.

Trebuie să ne amintim că nu avem propriile resurse energetice, nu putem influența situația, ne putem doar adapta. Și ne putem adapta doar urmărind o politică coerentă în domeniul securității energetice. Prin urmare, este vorba despre o nouă lege cuprinzătoare, care ar stabili prețurile și tarifele, precum și plafonul impus de stat agenților economici”, susține economistul Galina Șelari.

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov consideră, de asemenea, necesar să se adopte o lege fundamental nouă privind piața produselor petroliere.


„Nu are rost să „reparăm” o lege care încearcă să reglementeze o piață concurențială sub aspectul prețurilor. Aceasta este o prostie și erezie și acest lucru nu a dus niciodată la nimic bun. Chiar și în țări precum Rusia, unde există o verticală a puterii, producția proprie, unde există rezerve și companii de stat specializate - chiar și acolo, astfel de inițiative au dus la un deficit și nu au avut un final bun.

Trebuie să facem lucrurile pe care le putem controla. Este necesară o lege-cadru pentru a proteja economia moldovenească de prețurile de transfer integrate pe verticală. Este destul de realizabil”, a spus Parlicov.

Reamintim că proiectul de lege privind modificările și completările la Legea privind piața produselor petroliere nr. 461 din 30 iulie 2001, scris de deputatul Alexandr Oleinic, a fost adoptat de parlamentul anterior la 30 aprilie 2021.

„Trebuie să limităm abuzurile în acest domeniu. Amendamentele introduse de Parlament în iulie 2018 la Legea cu privire la piața produselor petroliere, care acorda importatorilor și vînzătorilor de produse petroliere dreptul de a stabili independent prețurile, au fost nerezonabile”, a argumentat autorul proiectului de lege inițiativa sa.

Atunci Președintele Maia Sandu a promulgat legea cu comentariul: „Legea venită de la Parlament este una slabă, aceasta conține prevederi confuze, probabil introduse acolo intenționat de anumiți deputați, dar am decis că e mai bine să o semnez așa cum este și să venim cu redactări imediat după alegeri. Următorul Parlament va trebui să îmbunătățească această lege și, împreună cu Guvernul, să facă ordine în domeniu”, a spus Maia Sandu.

Pe 11 august, Radu Marian a scris pe rețelele de socializare că, împreună cu alți doi colegi, „a înregistrat un proiect de lege menit să reglementeze fluctuațiile de pe piața produselor petroliere”. După intrarea în vigoare a inițiativei, deputatul a menționat că adoptarea și menținerea unui plafon de preț este esențială pentru a preveni creșteri suplimentare de preț.

Solicitat să răspundă dacă legea are efectul scontat, Radu Marian a răspuns că pregătește noi amendamente mai complexe. Referindu-se la efectul produs de inițiativa sa, el a spus: „Exact același rezultat. Nu putem influența evoluțiile de pe piața internațională. O țară normală ar trebui să aibă rezerve strategice de combustibil și să poată interveni pe piață. Mecanismul de stabilire a prețurilor maxime rămîne același”.

Noua metodologie a intrat în vigoare la 1 septembrie. De atunci, prețurile benzinei și carburanților au crescut aproape zilnic. Un litru de benzină A-95 s-a scumpit cu aproape un lei, iar motorina - cu peste 50 de bani la un litru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?