COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Drumul de ocolire din Troiţa Noua nu va fi gata în 2021

18 oct. 09:45   Societate
1103 0

Drumul de ocolire a satului Troiţa Noua din raionul Anenii Noi nu va fi gata pînă la finele lui 2021, deoarece antreprenorul a mai cerut un an pentru a-l duce la bun sfîrşit, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

Locuitorii din Troiţa Noua sînt indignaţi de tărăgănarea lucrărilor. Asta în condiţiile în care maşinile de mare tonaj, care se duc spre vamă, circulă pe drumul îngust din localitate, iar din cauza curbelor se produc des accidente rutiere.

Tatiana Burlacenco susţine că acum 9 ani, un autocamion cu varză a intrat în gospodărie şi i-a distrus-o parţial.

„Aici ne-a distrus totul. Acoperişul a fost deteriorat. A fost distrusă şi anexa. TIR-ul a trecut ca o tornadă. Soţul era acasă. A reuşit să se ferească şi a rămas în viaţă. Autocamionul a trecut la jumătate de metru de el.”, a relatat Tatiana Burlacenco, locuitoare a satului Troiţa Noua.

Oamenii din sat se plîng că din cauza maşinilor de mare tonaj le crapă pereţii caselor.


„Casele se prăbuşesc, gardurile se dărîmă. Unii au făcut garduri de calitate, dar totul se prăbuşeşte. Nu ştim ce va fi mai departe.”

Localnicii sînt indignaţi de tergiversarea lucrărilor.

„E foarte regretabil. Ei nu își pot închipui ce înseamnă un an pentru noi. În fiecare zi atîtea maşini trec deasupra capului nostru. Praf, murdărie, gaze de eşapament.”

Construcția centurii de ocolire a satului a început în 2019 şi trebuia să se încheie în 2020, însă termenul a fost prelungit cu un an. Pentru că drumarii nu au reuşit să finalizeze lucrările, a mai fost cerut un răgaz pînă la sfîrşitul lui 2022.

„Pînă la sfîrşitul anului, sau mai devreme reuşiţi?
- Nu, depinde, depinde cum va fi vremea. Vedeţi că putem să planificăm, dar vedeţi cum anul acesta, ploile acestea ne-au încurcat foarte puternic, nu doar la obiectul acesta.”, a relatat Sergiu Guțu, antreprenor.

Reprezentanții Administrației de stat a Drumurilor spun că nu vor amenda antreprenorul care efectuează lucrările pentru depășirea termenului indicat în contract.

„Cauzele din care, nu ne încadrăm în termeni pînă acum, s-a stabilit că nu este din cauza antreprenorului, dar sînt legate de diferite motive. Starea epidemiologica din ţară, prima jumătate a anului a fost foarte ploioasă şi nu a fost posibil de a se lucra.”, a precizat Valeriu Cotruță, șef de direcție din cadrul ASD.

Drumul este gata în proporție de 70 la sută. Muncitorii au asfaltat deja doi kilometri, iar acum pun fundamentul pentru porțiunea rămasă. Între timp, cheltuielile au crescut cu aproape două milioane de lei din cauza distanței mai mari dintre șantier și groapa pentru extragerea pămîntului.

Astfel, valoarea totală a proiectului a ajuns la aproximativ 129 de milioane de lei. Drumul de ocolire a satului Troiţa Noua va avea o lungime de 6,6 kilometri, o lățime de 7 metri și jumătate şi două benzi de circulaţie.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X