Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dezincriminarea drogurilor e posibilă în Moldova?

3 noi. 2018,, 12:00   Societate
3859 1

În Moldova este posibil să fie dezincriminate drogurile, în cadrul armonizării legislației naționale în conformitate cu legislația europeană, însă cea mai mare întrebare este dacă o astfel de lege se va înrădăcina în țara noastră.

Opinia în cauză a fost exprimată pentru Noi.md de către unul dintre experți, reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, transmite Noi.md

De menţionat că, în prezent, în fața autorităților din ţara noastră ca și a acelora din alte țări, stă obiectivul de a examina variantele alternative de sancțiuni faţă de narcomani sau să modifice legislația, pentru a stabili diferențe clare și proporționale între diferite categorii ale participanților la piața de droguri.

Mulți specialiști consideră că este necesară trecerea de la metoda represivă de luptă cu narcomania la cea medicală.

Adepții dezincriminării cred că narcomania este o boală, iar consumatorul de droguri este, în primul rînd, un om bolnav, care are nevoie de ajutor medical.


În ce-i priveşte pe curieri, dealeri, fermieri, negustori, legea trebuie să țină cont, după părerea lor, de faptul, că mulți dintre aceștia sînt jertfe ale abuzurilor și amenințărilor sau suferă de dependență narcotică.

Încă un argument constă în faptul că numeroasele arestări și condamnări la privare de libertate s-au soldat cu suprasolicitarea pușcăriilor, distrugerea familiilor și a vieților omenești, dar nu au făcut ca drogurile interzise să fie mai puțin accesibile, iar organizațiile criminale – mai puțin puternice.


În cadrul Comisiei Naţionale Antidrog activează un grup de lucru, care are sarcina de a examina și elabora avize la propunerile de modificare a legislației privind consumul și comercializarea substanțelor interzise.

Din informațiile de care dispune Noi.md, una dintre variantele examinate presupune că Moldova va prelua practica României, unde funcționează Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog. Această instituţie le oferă narcomanilor posibilitatea de a alege cursul de reabilitare medicală, în locul pedepsei cu închisoarea. În cazul unui refuz, poate fi aplicată pedeapsa, care presupune privațiunea de libertate.

«Armonizarea legilor moldovenești cu cele europene nu va ocoli, cel mai probabil, dezincriminarea drogurilor ușoare”, menționează unul dintre experții noștri, reprezentant al MAI.

Potrivit spuselor lui, totodată, locuitorii țărilor postsovietice încă nu sînt gata pentru acest lucru și nu se știe, dacă o lege similară se va înrădăcina în Moldova.

Expertul a subliniat faptul că dezincriminarea are părți pozitive, spre exemplu organele de drept se vor putea concentra asupra criminalității organizate, care controlează piața ilegală de droguri. Însă acest proces trebuie să aibă loc treptat, fără mișcări bruște și măsuri negîndite.

Totodată, multă lume este sigură că ar fi foarte naiv să credem că fumătorii de marijuana nu fac nimic rău. Volens nolens, aceştia îi ispitesc pe cei din jur, în special pe copii și adolescenți, iar asta nu poate să nu-i alarmeze pe părinții acestora. O astfel de perspectivă îngrijorează societatea moldovenească dispusă tradițional, care vede în dependența de droguri un rău absolut și se teme că în ţara noastră după dezincriminare numărul consumatorilor tuturor felurilor de droguri va crește.

Experţii consideră că este evident că atunci cînd se va ajunge la reglementarea legislativă a consumului unor droguri ușoare, întîi de toate a marijuanei, autoritățile se vor confrunta cu împotrivirea unei mari părți a societății. Vor fi necesare consultări cu biserica, care în unele țări, inclusiv în Georgia, s-a pronunțat ferm contra acestei inițiative.

Conform opiniei unanime a experților, dezincriminarea nu poate dezrădăcina definitiv viciul narcomaniei. Dar e foarte posibil că ajustarea chibzuită și progresivă a politicii de stat în acest domeniu va contribui la creșterea responsabilității sociale a oamenilor, la reducerea numărului de dependenți de droguri și la reducerea ratei de decese din cauza preparatelor interzise.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?