Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Descoperă Moldova: Mănăstirea Hirova

19 iul. 2020,, 08:00   Societate
3439 0

Mănăstirea Hirova, cu hramul "Sf. Cuv. Simeon Stîlpnicul" este situată pe teritoriul satului Neculăieuca, la o distanţă de 60 km de oraşul Chișinău.

După cum scrie portalul moldovenii.md, mănăstirea a fost întemeiată ca mănăstire de călugăriţe în anul 1805, de mitropolitul Moldovei Veniamin Costache, pe locul unui schit de călugări părăsit, ce ar fi ars în 1803. Aici sosesc călugărițe de la schitul Hîrtop, care construiesc o biserică de lemn cu hramul Marelui Ierarh Nicolae. În 1836 în locul bisericii de lemn a fost zidită actuala biserică (de vară) din piatră. Printre ctitorii ei se număra și monahia Pelaghia, sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi. Aceasta se află înmormîntată în pridvorul bisericii. În 1865 cu sprijinul lui Ioan Botezat a fost zidită şi biserica de iarnă, care astăzi nu funcţionează, aşteptînd să fie restaurată.

Mănăstirea a fost închisă de autorități în 1959, iar toate proprietăţile sale au fost confiscate. Maicilor li s-a propus să plece. Ele însă au rămas în căsuţele lor şi au început să lucreze în colhozul local, cîştigîndu-şi existenţa. Biserica de vara a devenit depozit, iar în cea de iarnă a fost deschis un Spital pentru copii cu devieri, iar apoi clădirea a fost folosită în scopuri gospodăreşti. Doar în anul 1990, mănăstirea a fost redeschisă, însă nu a primit vreun ajutor substanţial.

Mănăstirea Hirova a fost cîndva un locaș mare, frumos şi bogat din Moldova. În perioada interbelică mănăstirea număra aproape 200 de călugăriţe. Mănăstirea Hirova se află la doar 5 km depărtare de mănăstirea Curchi, o mănăstire recent restaurată.


În jurul mănăstirii, la marginea satului se află casele-chilii vechi, acoperite cu stuf şi paie, iar în ele locuiesc puţinele maici, cele mai multe dintre ele trecute de 80 de ani. Trăiesc în sărăcie, fiind ajutate în măsura posibilităţilor doar de către săteni. Din fericire, în anii '80 ai secolului al XX-lea, aici s-a filmat un film şi cu susţinerea financiară a studioului a fost renovată biserica de vară, cea de iarnă, însă, aşa şi nu a fost restaurată, stă închisă şi astăzi.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?