Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Demidețki: "Evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost acțiuni rușinoase"

28 dec. 2023,, 14:36 (reactualizat 30 dec. 2023,, 16:30)   Societate
3725 0

Evenimentele care au avut loc în centrul Chișinăului la 7 aprilie 2009, cînd protestele în masă din fața sediilor Președinției și Parlamentului s-au transformat în revolte cu vandalism și jafuri, au fost acțiuni rușinoase, dar nu au primit o evaluare concretă, necătînd la numeroasele investigații.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul jurnalist Valerii Demidețki într-un interviu acordat Gagauziya Radio Televizionu (GRT), compania publică de radiodifuziune a UTA Găgăuzia.

El a menționat că Moldova a fost prima țară din CSI și singura țară din CSI în care, după 10 ani de reforme realizate la sfatul așa-numiților parteneri de dezvoltare, cetățenii i-au readus la putere pe comuniști, ceea ce a fost un șoc pentru Occident.
Apoi, populația a votat de trei ori în alegeri pentru comuniști, i-a ales pe comuniști, iar acesta este un fenomen. Niciodată și niciun partid din Moldova nu a reușit să cîștige de trei ori la rînd.
"Și ca să înlăture comuniștii de la putere a fost nevoie de acest lucru rușinos care s-a întîmplat pe 7 aprilie 2009, cînd mulți oameni care acum sînt în parlament au participat, ca să zic așa, la revoluția pietrelor și la scoaterea ficușilor din parlament. Aceasta este o acțiune rușinoasă, motiv pentru care parlamentul încă nu poate decide ce a fost", a declarat Valerii Demidețki.
El a reamintit că au fost create trei comisii. Procuratura a făcut investigații, două comisii parlamentare au făcut investigații, dar încă nu există un răspuns definitiv cu privire la ce s-a întîmplat pe 7 aprilie.
"Nimeni nu a fost reținut, nimeni nu a fost pedepsit. Unii au strigat că a fost o revoluție. Vladimir Voronin a declarat mai tîrziu că se presupune că organizațiile neguvernamentale, oamenii lui Soros, au fost cei care au organizat totul. Unii propuneau să se ridice un monument în cinstea participanților la acele evenimente, alții propuneau să-i bage la închisoare. Încă nu s-a luat nicio decizie, iar dacă încă se examinează dacă să le punem un monument sau să îi băgăm la închisoare, înțeleg că a fost ceva în neregulă", a declarat jurnalistul.
Potrivit acestuia, totuși, autoritățile actuale spun că 7 aprilie 2009 a fost un lucru bun.
"Nu sînt de acord cu acest lucru, pentru că să-ți arzi propriul parlament și să arzi administrația prezidențială, știind foarte bine că vor fi reconstruite din banii părinților celor care au făcut acest lucru, au ars..... Nu vor fi reconstruite cu banii care au fost scoși de acolo.... Slavă Domnului că președintele turc Erdogan a ajutat atunci", a declarat Valerii Demidețki.
53
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?