Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cînd va fi cunoscut adevărul despre evenimentele din 7 aprilie 2009 din Moldova?

7 apr. 2023,, 08:30   Politică
3448 0

Adevărul despre evenimentele dramatice din 7 aprilie 2009 din Moldova este încă necunoscut și nu li s-a făcut o evaluare politică și juridică.

Ideea o susține Partidul Comuniștilor din Moldova, menționînd că PCRM nu înțelege de ce vinovații nu au fost pedepsiți și cei nevinovați nu au fost achitați, iar cei care au ajuns la putere după 7 aprilie 2009 au făcut ca elucidarea cazului să ajungă în impas.

PCRM a reamintit că după 7 aprilie 2009 au fost înfiinţate două comisii pentru investigarea evenimentelor tragice. Prima comisie, condusă de deputatul Vladimir Țurcan, a fost înființată la 24 aprilie 2009. Totuşi, după cum notează comuniştii, „comisia condusă de deputatul din PCRM nu le-a convenit conducătorilor nemijlociți ai loviturii de stat, care dădeau ordine tîlharilor care-și făceau de cap”.

Trei luni mai tîrziu, a fost creată o a doua comisie, condusă de deputatul PLDM Vitali Nagachevschi, președintele comisiei juridice a Parlamentului Republicii Moldova. Comisia și-a stabilit obiectivul de a prezenta un raport în termen de 60 de zile. Cu toate acestea, a fost realizat doar șase luni mai tîrziu, pe 7 mai 2010. Raportul a pus toată vina pe comuniști.

"Comuniștii, după ce au cîștigat pentru a treia oară consecutiv și au primit 60 de mandate "de bucurie" au ars Președinția și au organizat o tentativă de lovitură de stat. Trebuie să recunoașteți că nici celor dintr-o "casa de nebuni" nu le-ar fi putut veni una ca asta în cap", a notat PCRM.


Ei au amintit că Vladimir Voronin se pregătea să vorbească la o ședință a comisiei de anchetă și chiar a pregătit șapte întrebări despre evenimente care au avut loc, dar nu a fost citat să se prezinte la comisie. Urmărirea judiciară a organizatorilor evenimentelor din 7 aprilie 2009 a fost încetată în scurt timp. Dar a fost reluată de Plahotniuc, venit la putere.

„De ce avea nevoie de asta „coordonatorul întregii Moldove”? Să-i țină pe „liderii zilei de 7 aprilie” – Filat, Urechean, Ghimpu, Chirtoacă – de o anumită parte necesară a corpului. l-a trimis în neant politic. Rezultatul este cunoscut: Plahotniuc l-a întemnițat pe Filat, l-a îndepărtat pe Urechean din toate funcțiile, i-a trimis în neant politic pe Ghimpu și Chirtoacă și i-a alungat din țară”, a subliniat PCRM.

15
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?