Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Declarație: "Pentru astfel de reportaje, în România poți face pușcărie"

24 iun. 2020,, 19:45   Societate
3889 6

”Românii noștri profesioniști” locali au rămas blocați ideologic undeva în secolul al XIX-lea, în cel mai bun caz la sfîrșitul anilor '30-începutul anilor' 40 ai secolului trecut.

De această părere este analistul politic, Alexei Tulbure, comentînd special pentru eNews subiectul emisiunii de la postului de televiziune TVR-Moldova, pe care ambasada Rusiei în Moldova l-a considerat drept o încercare de a eroiza nazismul în mass-media, transmite Noi.md.

"Nu cred că așa ceva ar putea apărea la vreun canal român de televiziune respectabil. Românii noștri locali "profesioniști" au rămas blocați ideologic undeva în secolul al XIX-lea, în cel mai bun caz la sfîrșitul anilor '30 - începutul anilor '40 ai secolului trecut. România se schimbă în pași rapizi, dar nu și românii noștri basarabeni", a subliniat Alexei Tulbure.

Potrivit lui, principala problemă a oferirii informației pe care am văzut-o în reportajul de la TVR Moldova este ascunderea faptelor.

"România mareșalului Antonescu este responsabilă de moartea a circa 300.000 de evrei și romi, uciși pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord și Transnistriei. România și-a recunoscut oficial responsabilitatea pentru Holocaust. Antonescu este un criminal militar și este un fapt recunoscut și de România, și de comunitatea internațională.


"Trebuie să vorbim despre asta tot timpul și mult. Fără menționarea acestui fapt, a responsabilității lui Antonescu și a regimului său pentru moartea a sute de mii de oameni, reportajele de acest gen devin pur și simplu o manipulare ieftină și o falsificare a istoriei. Pentru lăudarea lui Antonescu, pentru astfel de reportaje în România poți face pușcărie.

România a adoptat o legislație antinazistă care prevede pedeapsa penală pentru lăudarea nazismului și a naziștilor, inclusiv a lui Antonescu și a Gărzii de fier. Eu cred că o astfel de legislație ar trebui adoptată și în Moldova. Acest lucru nu va rezolva în totalitate problema, dar va reduce semnificativ nivelul xenofobiei în societatea moldovenească. Va reduce numărul de manifestări ale limbajului de ură pe care îl vedem în primul rînd pe rețelele de socializare", a spus analistul politic.

Potrivit lui, dacă astfel de reportaje duc la pornirea urii etnice, rasiale, dacă încalcă legile țării, atunci respectivele mass-media și autorii trebuie să fie pedepsiți pentru aceasta. Și nu are nimic de-a face cu încălcarea libertății de exprimare, deoarece libertatea de exprimare nu înseamnă dreptul la manipulare și falsificare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?