X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

De ce plombele dentare s-ar putea să nu fie atît de necesare

12 mai. 2019,, 21:00   Societate
3608 0

Multor oameni le este frică să meargă la dentist de teama inevitabilelor plombe dentare, dar acest lucru s-ar putea schimba.

Un studiu realizat de cercetătorii din Australia, desfășurat pe o perioadă de șapte ani, arată însă că de multe ori abordarea clasică a dentiștilor – de a pune plombe dinților cu carii – nu este necesară. „Nu este necesar pentru pacienți să aibă plombe pentru că nu este obligatoriu în multe cazuri de carii dentare”, a explicat autorul principal, Wendell Evans, de la University of Sydney.

„Această cercetare semnalizează nevoia pentru o schimbare majoră în felul în care cariile dentare sînt rezolvate de dentiști… Studiul nostru arată că o tactică preventivă are beneficii majore prin comparație cu practica noastră curentă”.

Cercetătorii australieni cred că acea credința populară care spune că atunci cînd cariile apar ele evoluează rapid este greșită. Această credință este motivul pentru care atît de mulți dentiști aleg ca, de îndată identificată o carie, să pună o plombă în locul acesteia, pentru a preveni aprofundarea ei. Cu toate astea, cariile nu progresează mereu, potrivit oamenilor de știință din Australia – iar atunci cînd progresează, procesul nu este atît de rapid.

„Spre exemplu, în medie durează între patru și opt ani pentru ca o carie să progreseze de la stratul exterior al dintelui (smalțul) la stratul interior (dentina)”, a zis Evans.


Astfel, Evans și echipa lui au creat un set de reguli – Caries Management System (CSM) – prin care cariile dentare pot fi oprite, inversate și prevenite cu mult înainte să fie nevoie de vreo plombă. CMS presupune ca prin radiografii și alte tipuri de monitorizare dentară, semnele de apariție ale cariilor să fie observate și tratate cu un lac bogat în fluor.

Prin această metodă, riscul de apariție a cariilor a fost redus cu pînă la 50%, potrivit cercetătorilor. Pentru a menține riscul scăzut în continuare, pacienții tratați au trebuit să aibă însă grijă să respecte o igienă orală optimă și să nu consume prea multe snack-uri și băuturi cu adaos de zahăr între mese.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?