COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 847 840 INFECTAȚI 325 526(+1568)   TRATAȚI 305 068     DECESE 7459(+35 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7672

De ce călugării de la mănăstirea Solovețki din nordul Rusiei cîntă în limba moldovenească

24 aug. 18:30   Societate
3530 2

Cinci din primii zece călugări din mănăstirea reînviată Solovețki din nordul Rusiei erau originari din Moldova, de aceea acum în această mănăstire, pe o insulă în mijlocul Mării Albe reci, la 160 de kilometri de Cercul Polar, călugării cîntă „Doamne, milueste!” în trei limbi - în moldovenească, în slavona bisericească „Господи, помилуй!” și în greacă „Kyrie, eleison!”, relatează Noi.md.

Acest fapt interesant a fost relatat de internauți, menționînd că în 1988 în Solovki a sosit primul călugăr, pr. Herman Cebotari, originar din Moldova.

Pe atunci mănăstirea se afla în paragină. Slujbele se țineau într-o biserică neîncălzită. În curînd a sosit și fratele său mai mic, pr. Zosima.

De menționat că cinci din primii 10 călugări din mănăstirea reînviată Solovețki erau originari din Moldova. Părintele Herman este acum arhimandrit, pelerinii care doresc să ajungă la el pentru spovedanie sau conversație spirituală stau în rînd pînă la ora două de dimineața, iar la ora 6 de dimineață el slujește Liturghia.

Starețul Schitului Voznesenski de pe munteșe Sekirnaia - Golgota Rusă - este și el din Moldova, fiind părintele Matei de la Mănăstirea Noul Neamț. Iar starețul Schitului Sveatotroițki de pe cea mai nordică insulă a arhipelagului, Insula Anzer, este părintele Georghe Curdoglo din Găgăuzia.


„Prin urmare, probabil că nu este surprinzător faptul că într-o mănăstire din nordul Rusiei, pe o insulă din mijlocul Mării Albe reci, la 160 de kilometri de Cercul Polar, călugării cîntă „ Doamne, miluiește!” în trei limbi - în moldovenească, în slavona bisericească „Господи, помилуй!” și în cea greacă „Kyrie, eleison!”, notează internauții.0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽