Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum în Moldova sovietică funcționa cenzura muzicală

9 dec. 2020,, 19:30   Societate
7463 0

În perioada Uniunii Sovietice cenzura muzicală în Moldova nu a fost mai slabă în comparație cu "centrul" - Moscova și Leningrad, dar în republica șefii au fost puși în alte condiții, aici era mai ușor de ascultat voci de peste hotare și în eter puteai pune Led Zeppelin, Deep Purple, fragmente din opera rock Jesus Christ Super Star, Slade.

Despre asta într-un interviu pentru Newsmaker.md a relatat primul DJ moldovenesc de radio, regizorul, scriitorul și publicistul Mihai Poiată, autorul cărților despre Formația Noroc, relatează Noi.md.

El a menționat că atunci cînd la începutul anilor 1970 conducea emisiuni muzicale la Radio Moldova, era o fonotecă oficială și fiecare piesă muzicală avea o carte, iar pe verso se scria pe ce dată piesa a răsunat în eter, ca să nu se repete.

”La începutul anului 1973 mi s-a ordonat să fac o emisiune pentru tineri, un fel de club muzical. Și am îndrăznit s-o fac din înregistrări care nu erau în fonoteca oficială. Erau în sertarele birourilor diferiților redactori. Unul avea chiar și un disc ai trupei Wings a lui Paul McCartney, de exemplu", a menționat Mihai Poiată, subliniind că a dat emisiuni numele de Orizont Club.

După prima lansare, nu au existat chemări la covor și s-a decis continuarea emisiunii. Ea a ieșit pînă cînd de la prezentator au început să ceară ca jumătate din muzică să fie sovietică, iar jumătate să fie străină.


"Și aș fi de acord să fac acest lucru, dar exista o problemă. Aceasta era o emisiune de muzică rock-pop. Eu puneam ceea ce nu era difuzat nici la noi, nici la București, nici la Iași. De aceea, emisiunea a devenit foarte populară. Dar muzica ușoară sovietică era necompetitivă. Și în comparație cu cea străină ar fi sunat rău", a spus Mihai Poiată.

Întrebat, în general, cît de mult în republica noastră cenzura a fost mai slabă în comparație cu "centrul" — Moscova și Leningrad, Mihai Poiată a subliniat că nu se poate spune că cenzura a fost mai slabă.

"Dar aici șefii au fost puși în alte condiții în comparație cu Moscova. Noi eram la periferie. Aici era mai ușor să asculți voci străine. Și a trebuit să "rupem" de la ei publicul. Dar cu ce puteam rupe? Așa s-a întîmplat", a menționat primul DJ la radio din Moldova, regizorul, scriitorul și publicistul, Mihai Poiată.

El a numit apariția Orizont Club o coincidență fericită.

"Redactorul-șef, Vanda Zadnipru, avea doi fii. Ambii au fost primii doi hipari din Chișinău. Purtau părul lung, fumau și găseau mereu înregistrări cu muzică rock străină. Datorită copiilor ei, ea știa ce înseamnă muzica modernă străină. De aceea, cînd am apărut în redacție, pentru ea toate acestea nu a fost un fenomen teribil. Ea a reacționat cu înțelegere și și-a asumat responsabilitatea. Pentru că de altfel emisiunea nu ar fi avut succes", a spus Mihai Poiată.

Cu toate acestea, a spus el, după un an și jumătate, cei de sus au cerut ca el să difuzeze jumătate muzică sovietică și jumătate - străină.

"La care eu am spus-nu, este imposibil. Voi compromite muzica sovietică dacă o voi include în această emisiune. A trebuit să renunț la această emisiune, deja cînd la conducere era un alt redactor-șef.

Nu era vorba despre slăbiciunea cenzurii. Multe depindea de modul în care lucrau organele ideologice.

Și încă ceva despre cenzură. Puteam pune în emisie Led Zeppelin, Deep Purple, fragmente din opera rock Jesus Christ Super Star, Slade. Și zeci de astfel de trupe. Dar nu puteam pune ”De ce plîng chitarele” a trupei Noroc", a spus Mihai Poiată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?