Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Datorită cui a început cariera muzicală a lui Constantin Moscovici

17 apr. 05:00   Societate
2689 0

Cariera muzicală a Artistului Poporului Moldovei, renumitului muzician și interpret, cunoscutului naist Constantin Moscovici a început pe scena mare datorită celebrului cîntăreț și compozitor, Artist al Poporului Moldovei, autor a zeci de cîntece și compoziții celebre, Iurie Sadovnic.

Despre aceasta într-un interviu a povestit Constantin Moscovici, menționînd că regretatul Iurie Sadovnic a fost prima persoană care l-a îndreptat pe calea de solist instrumentist, pe calea sa proprie.

Muzicianul a precizat că după armată s-a întors acasă și trebuia obligatoriu să lucreze în satul său natal, așa erau legile. A lucrat exact un an de zile la casa de cultură din satul Cărpineni, avînd deja un bagaj de experiență.

”Am introdus noi idei, să schimbăm aparatajul. Erau lucruri bine puse la punct. S-a început o muncă de asta unde se cîștigă niște bani, pe la nunți, pe la cumetrii, dar nu știu de ce, simțeam că nu-i al meu. Așteptam ceva”, a recunoscut Constantin Moscovici.

Și iată că, potrivit lui, în Cărpineni vine cu turneul formația Legenda, condusă de Iurie Sadovnic.


Stînd în sală ca simplu spectator, Constantin Moscovici asculta cum un băiat cînta la nai niște doine, niște balade cu haiduci, nu știu de ce, am primit un semn că aici e locul meu. Colac peste pupăză, văd că la clape cînta un coleg de-al meu de grup de la Institut, Anatolie Roșcovan.

”Și eu am simțit că ceva poate să se întîmple. După spectacol m-am apropiat de Anatol, el m-a prezentat lui Iurie, care purta o pălărie. S-a uitat la mine și mi-a spus: 'Tu ești înalt, frumos, ce cauți aici?' Iar eu îi spun că v-am așteptat pe voi. La care el zice: 'Serios? Să vii peste o săptămînă, băiatul pleacă, eliberează locul, dar la noi este concurs.' Da, într-adevăr, în anii aceia '94-'95, formația lui Iurie Sadovnic era foarte vestită. Și am venit la concurs, mai erau niște naiști acolo, dar Iurie m-a ales pe mine. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a îndrumat să vin acolo”, a subliniat Constantin Moscovici.

El a menționat că așa în 1985 a început cariera sa la Filarmonica Națională unde lucrează pînă în prezent.

Iurie a fost primul compozitor care a scris o piesă special pentru Constantin Moscovici și se numește 'Călătorul', care pînă în ziua de azi răsfoiește niște amintiri foarte plăcute.

”Era o piesă foarte populară pe vremea aceea, că nu erau posturi de radio ca acum, nu știi unde să dai cîntecul. Era numai un post de radio și o televiziune, iar în scurt timp a devenit foarte și foarte populară piesa aceasta. Cu timpul am făcut și un videoclip. Am pus și niște imagini din arhivă unde este și Iura Sadovnic. Cam așa a început cariera mea muzicală, datorită lui Iurie Sadovnic”, a subliniat renumitul muzician și interpret, cunoscutul naist, Constantin Moscovici.

7
1
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?