X 
Cazul Șor stiri: 594

Cum arată monumentul unic cu semne și simboluri din apropierea satului Rudi (VIDEO)

17 iun. 2021,, 12:00   Societate
4093 1

Cercetătorul și istoricul Igor Bondari a vorbit pe scurt despre monumentul unic medieval cu semne și simboluri, pe care l-a descoperit în 2017 și l-a cercetat în apropierea satului Rudi, transmite Noi.md

În videoclipul cu săpăturile arheologice postat de către Agenția Națională Arheologică din Republica Moldova, el a subliniat că acest obiect reprezintă un monument unic sub formă de piramidă.

"El poate fi caracterizat condiționat ca o statuie antropomorfă cu un număr imens de simboluri și semne diferite. Pe partea din față a statuii există simboluri cosmogonice, care sînt împărțite în semne solare și lunare. Este identificat și un simbol gammat, mai cunoscut și sub numele de svastica, și o mare varietate de cruci canonice și necanonice, printre care sînt și cruci foarte rare, precum și din cele care nu îndeplinesc analogii directe. Există chia și urme de gropi ale instrumentului metalic ale sculptorului acestui monument din Evul Mediu timpuriu. Găsim pe el un număr imens de nișe religioase, există canale de scurgere a lichidului, un raft foarte asemănător cu un altar antic. Există două nișe dreptunghiulare, probabil destinate icoanelor turnate din bronz sau din piatră", a menționat Igor Bondari.

Potrivit lui, acest monument este orientat astronomic și este unic pentru regiune, republica și micro-zona noastră și este un obiect de cult creștinesc din Evul Mediu timpuriu. Monumentul datează din sec 9-10 e.n., aparține culturi Luca-Raicoveț (cultura Alcedar-Echimăuți).


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?