X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Componența CC a Moldovei ar putea fi majorată, iar mandatul judecătorilor - prelungit

2 iun. 2020,, 18:00   Societate
4200 0

Componența Curții Constituționale a Moldovei ar putea fi majorată de la 6 la 7 persoane, iar mandatul judecătorilor CC - prelungit pînă la 9 ani.

Astfel de modificări la legislația în vigoare, la Legea cu privire la Curtea Constituțională, la Codul jurisdicției constituționale, la Constituția Republicii Moldova propun membri Grupului de inițiativă privind reforma constituțională.

Aceștia vor discuta aceste și alte modificări în cadrul conferinței privind dreptul constituțional, care se va desfășura la Chișinău pe 5 iunie, cu genericul "Jurisdicția constituțională: probleme și perspective".

Despre aceasta a comunicat ex-președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, vorbind în cadrul emisiunii ”Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune "NTV Moldova", transmite Noi.md.

El a menționat că din grupul de Inițiativă pentru reforma constituțională fac parte ex-președinți și judecători ai Curții Constituționale a Republicii Moldova, avocați practicanți și oameni de știință din acest domeniu, care anterior s-au pronunțat pentru desfășurarea reformei constituționale, avînd în vedere situația dificilă creată în țară în jurul Curții Constituționale.


În cadrul discuțiilor vor putea participa diferite forțe politice și organizații obștești, însă în procesul de reformare ar trebui implicați doar avocați profesioniști, în primul rînd constituționaliști, nu politicieni care urmăresc anumite interese.

După cum a menționat ex-președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, organizatorii conferinței din 5 iunie, dedicată dreptului constituțional, colectează opiniile viitorilor participanți și unele propuneri prevăd o creștere a componenței Curții Constituționale a Republicii Moldova de la 6 pînă la 7 persoane, prelungirea mandatului de judecător la CC pînă la 9 ani, dar cu rezerve, că locul de muncă poate fi doar pe un singur termen, care ar exclude "flirtul" membrilor CC cu politicienii, pentru o posibilă prelungire a mandatului.

De asemenea, se propune completarea articolului 7 din Constituție cu precizarea că niciun act normativ nu are forță juridică mai mare decît Constituția.

Deocamdată, ea arată astfel: "Constituția Republicii Moldova este legea ei Supremă. Nici o lege sau alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică".

În afară de aceasta, participanții la viitoarea conferință privind problemele dreptului constituțional pledează pentru acordarea dreptului Guvernului, Parlamentului și Consiliului Superior al Magistraturii de a se adresa CC cu inițiativa de revizuire a deciziilor însăși CC.
Participanții la conferință, membrii grupului de inițiativă pentru reforma constituțională, sînt gata să ajute la pregătirea proiectelor de legi respective.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?