X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Compensațiile oferite de Guvern în sezonul rece: de ajutor sau nu prea? Ce crede populația

23 mar. 20:00   Societate
2758 0

Compania de cercetare sociologică IMAS a prezentat în data de 21 martie rezultatele studiului Barometrul Socio-Politic, notează Noi.md.

În cadrul sondajului, respondenții și-au exprimat opiniile în privința mai multor aspecte sociale, economice și politice, inclusiv față de mărimea compensațiilor oferite populației de către Executiv în perioada rece.

În acest sens, ei au fost rugați să răspundă la întrebarea: "Ce părere aveți despre măsurile de compensare oferite de guvern pentru a reduce impactul scumpirii tarifului la gaz, electricitate sau pentru achiziția de lemne?".

Rezultatele sondajului arată că 30 la sută din respondenți consideră că suma compensată a fost mult prea mică față de nivelul scumpirilor. Alte 21% cred că suma compensată a fost cam mică și a ajutat în mică măsură. Totodată, 27 la sută au menționat că, deși compensarea nu a fost suficientă, ea a fost un ajutor binevenit pentru oameni și doar 10% din respondenți au considerat că acea compensare oferită de Guvern a ajutat foarte mult oamenii.


Datele Barometrului IMAS au fost culese în perioada 9 februarie – 27 februarie 2024. Interviurile au fost realizate la domiciliile respondenţilor, volumul eşantionului a fost de 1.091 respondenţi, cu vîrsta de 18 ani şi peste.

Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria, iar eroarea maximă de eşantionare este de ±3.0%.

Amintim că aceste compensații pentru energie se acordă în perioada rece a anului (noiembrie-martie), în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriei: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate energetică. În sezonul rece 2023-2024, programul a inclus două tipuri de compensații:

-compensații în factură pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică;

-plată monetară pentru gospodăriile care se încălzesc pe lemne, cărbuni sau alt tip de combustibil solid.

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, spunea în octombrie anul trecut că "la începutul mandatului acestui Guvern, valoarea ajutorului pentru perioada rece a anului (APRA) era de 500 de lei, or, în peste doi ani, valoarea acestei compensații a crescut cu 60%".

În același timp, anterior, în cadrul unui sondaj realizat de Noi.md privind majorarea cu 100 de lei a ajutorului pentru perioada rece a anului (APRA) în sezonul rece 2023-2024, acesta ajungînd la 800 de lei, majoritatea celor intervievați au declarat că este o mărire nesemnificativă. Respondenții au raportat această sumă la prețurile ridicate atît la produse, cît și la servicii în Republica Moldova.

7
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?