X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Companiile roagă oamenii să sorteze gunoiul

12 ian. 09:00   Societate
1959 0

Zilele de sărbătoare au trecut dar au lăsat în urmă cantităţi mari de gunoi. Unele firme private de reciclare din Chişinău au avut de sortat un volum dublul de materiale, în comparaţie cu zilele obişnuite.

Pe de altă parte, reprezentanţii întreprinderii municipale de colectare a gunoiului spun că, de această dată, oamenii au făcut mai puţină risipă de alimente, transmite Noi.md cu referire la Tvr Moldova.

În zilele de sărbătoare, angajaţii de la firmele de colectare şi reciclare au avut mai mult de muncă. Pentru că, şi în acest an, petrecerile de Crăciun sau Revelion au lăsat în urmă tone de deşeuri, de toate categoriile. Reprezentanţii acestor companii îndeamnă oamenii să sorteze gunoiul, atunci când este posibil.

IRINA BALICA, reprezentant, companie de gestionare a deşeurilor: „De sărbători, deşeurile s-au dublat, practic, pentru că oamenii s-au străduit să cumpere cât mai multe produse, cât mai multe obiecte pentru a sărbători noul an. Consumerismul în Republica Moldova devine din ce în ce mai mult, iar noi procurăm obiecte de care nu neapărat avem nevoie. Pe zi, în medie, s-au strâns 80 de tone de deşeuri, asta e ceea ce preluăm noi de la clienţii noştri.”

Totuşi, în acest an oamenii au făcut mai puţină risipă de sărbători. Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate din Chişinău a colectat cu 20% mai multe resturi de alimente decât în zilele obişnuite. În alţi ani acest indicator ajungea până la 40%.


ALEXANDRU BAJURA, vicedirector, Regia Autosalubritate: „În zilele de sărbătoare, mă refer la zilele de 30, 31 şi 1, s-au transportat în jur de 6200, 6300 de metri cubi. Deja după data de 1 a scăzut, iar pe 5, 6, 7 şi 8, iarăşi s-a mărit. Dacă comparăm cu anul 2021, 2022, la trecerea dintre ani, noi am acumulat şi câte 1000 de metri cubi. Deci anul acesta am dus la gunoi în jumătate, mai puţin. Probabil nu s-au cumpărat atât de multe alimente, cea mai multă cantitate a fost ambalaj.”

Zilnic, Regia Autosalubritate strânge aproximativ 5.700 de metri cubi de gunoi. Deşeurile colectate sunt duse la staţia de transbordare şi de acolo la groapa de gunoi municipală din localitatea Ţînţăreni, raionul Anenii Noi.

2
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?