Cîte persoane au semnat deja petiția în sprijinul Bibliotecii Naționale

13 mar. 12:16 (reactualizat 29 mar. 15:52)   Societate
13208 1

Peste 2200 de persoane au semnat deja petiția în sprijinul Bibliotecii Naționale a Moldovei, care este pe cale de a fi lipsită de cladirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris.

Petiția online a fost inițiată de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, menționînd că în această clădire istorică, care se dorește a fi transferată Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române, se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: colecția de carte veche și rară – peste 33 500 volume; colecția de arte și hărți - peste 216 000 unități de păstrare; Audiovideoteca – 110 000 unități de păstrare; colecția de specialitate și Centru Național de Formare Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării unde, începînd cu anul 2017 au fort instruiți peste 10 500 de specialiști. La amenajarea acestor spații a contribuit Ambasada SUA și alții.

În ultimii ani, statul Republicii Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea la starea actuala, a transfera în acest spațiu circa 500 000 unități materiale și a le asigura condițiile necesare de păstrare.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova menționează că, dacă această decizie va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1 000 000 de volume geme sub greutatea celor peste 2 500 000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.

Bibliotecarii atrag atenție asupra faptului că Biblioteca Națională este instituția identitară a unei țări, iar blocul 2 al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova este monument de istorie și arhitectură de categorie națională.


"Mizăm pe sprijinul comunității profesionale, partenerilor, reprezentanților intelectualității și cetățenilor", se arată în comunicatul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova.

Petiția online poate fi semnată AICI

142
3
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий