X 

Strigăt de ajutor din partea Asociației Bibliotecarilor a Republicii Moldova

11 mar. 07:59   Societate
2470 0

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova inițiază o petiție în sprijinul Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova care este pe cale de a fi lipsită de cladirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris.

Ca argumente comunitatea profesională (membrii Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova) invocă următoarele:

Argumentul 1. Imobilul care aparține acum Bibliotecii Naționale a fost dat în exploatare în anul 1902. În anul 1987, la 10 ani după cutremurul din 1977, (în care a suferit enorm) după numeroase demersuri din partea managerilor Bibliotecii Naționale, acesta a fost transmis prin Hotărîre de Guvern (sau cum se numea atunci) de la balanța Ministerului Învățămîntului la balanța Ministerului Culturii. În acești ani, Statul Republica Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea la starea actuala, a transfera în acest spațiu circa 500 000 unități materiale și a le asigura condițiile necesare de păstrare.

Argumentul 2. În această clădire se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: colecția de carte veche și rară – peste 33 500 volume; colecția de arte și hărți - peste 216 000 unități de păstrare; Audiovideoteca – 110 000 unități de păstrare; colecția de specialitate și Centru Național de Formare Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării unde începînd cu anul 2017 au fort instruiți peste 10 500 de specialiști. La amenajarea acestor spații au contribuit: Ambasada SUA etc.

Argumentul 3. Această decizie, dacă va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1 000 000 de volume geme sub greutatea celor peste 2 500 000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați.


Argumentul 4. Biblioteca Națională este instituția identitară a unei țări. Oare cum vor rămîne în memoria colectivă aceste zile?

Argumentul 5. Blocul 2 al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova este monument de istorie și arhitectură de categorie națională.

„Contăm pe sprijinul comunității profesionale, a partenerilor, a intelectualității precum și a cetățenilor”, se arată în mesajul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova.

23
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий