Preşedintele stiri: 3022

Cît va costa R.Moldova construcția unei noi închisori

21 oct. 15:45   Societate
1826 0

În vederea îmbunătățirii și dezvoltării sectorului social în instituțiile de detenție, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a stabilit drept unul dintre obiectivele prioritare, construcția unui nou penitenciar în Republica Moldova, care să corespundă standardelor în domeniul drepturilor omului și Regulilor Penitenciare Europene, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Astfel, pînă în anul 2025, ar putea fi construit un nou penitenciar, care costă circa 50 de milioane de euro.

Anunțul a fost făcut în contextul în care președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a menționat astăzi în cadrul ședinței plenare că în responsabilitatea Ministerului Justiției este o problemă care durează deja de mai mulți ani, cam de prin 2014 și anume, privind construcția unui nou penitenciar.

„Din păcate din 2014 pînă în 2021 nu s-a pus nici măcar piatra de temelie în sensul construcției acestui penitenciar. Cînd am venit la minister, procesul era blocat, la unitatea de implementare nu era nici măcar un manager. Am deblocat acest proces, am modificat legislația, am permis desemnarea unui șef-interimar a unității de implementare care are ca sarcină să inițieze procedurile care țin de licitația pentru identificarea companiei care se va ocupa de construcția penitenciarului la începutul anului viitor. Sper să reușim să pornim această licitație, pentru că este una internațională”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Totodată, oficialul a anunțat că suma de bani destinată pentru construcția unui nou penitenciar depășește 50 de milioane de euro.


„Această sarcină va fi realizată în timp de patru ani, așa cum ne-am angajat prin programul de guvernare. Este o chestiune reală și voi face tot posibilul ca să avem acest penitenciar nou către 2024-2025. Nu mă îngrijez neapărat pentru confortul hoților care ar trebui să ajungă într-un penitenciar, dar în special pentru că Republica Moldova ca stat este condamnată de CEDO pentru faptul că nu avem condiții adecvate pentru deținuți”, a conchis Litvinenco.

De menționat că, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat, în mai multe cauze condițiile inumane de detenție în mai multe locuri de detenție din Republica Moldova, cel mai frecvent vizat fiind Penitenciarul nr. 13 (mai mult de 25 cauze).

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X