Cer măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini

Cer măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini

Mai multe organizaţii neguvernamentale de media au semnat o declaraţie prin care solicită Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini care ne vizitează țara.

Reacţia vine după ce, acum cîteva zile, un jurnalist din Ucraina şi unul din Rusia nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Republicii Moldova, din cauză că nu au putut prezenta actele necesare care ar confirma scopul vizitei lor în ţara noastră.

„Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea față de interdicțiile de intrare în Republica Moldova pentru doi jurnaliști străini, pe care Poliția de Frontieră le-a aplicat recent. Astfel de limitări de circulație contravin normelor democratice și afectează negativ fluxul liber de informații. Facem apel către Ministerul de Interne să nu utilizeze măsuri restrictive și selective în ceea ce privește intrarea în Republica Moldova a reprezentanților mass-mediei străine și să le permită tuturor jurnaliștilor să își exercite activitățile profesionale nestingherit”, se menţionează în declaraţie.

Reamintim că în ultimii ani instituțiile europene au atras atenția autorităților moldovene asupra încălcării drepturilor jurnaliștilor străini cărora le-a fost refuzată intrarea în Republica Moldova.

„Fac apel la autoritățile moldovenești să-și reconsidere utilizarea măsurilor restrictive și selective în ceea ce privește mass-media care sînt afectate de interdicția de intrare și să le permită tuturor jurnaliștilor să își exercite activitățile profesionale nestingherit”, declara încă în 2016 reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, subliniind că „limitările de călătorie pe scară largă aplicate jurnaliștilor afectează negativ fluxul liber de informații”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load