COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

CEDO: Rusia - vinovată de încălcarea dreptului de proprietate a fermierilor din raionul Dubăsari

CEDO: Rusia - vinovată de încălcarea dreptului de proprietate a fermierilor din raionul Dubăsari

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat astăzi, 18 februarie, Hotărîrea în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari (Oprea și alții împotriva Moldovei și Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol, anunță Asociația „Promo-Lex”.

Înalta Curte a recunoscut Federația Rusă vinovată de violarea prevederilor Convenției Europene de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren, precum și cele ce țin de lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CEDO, transmite NOI.md cu referire la radiochisinau.md.

“Consecințele abuzurilor din anul 2004 comise de către administrația secesionistă care a blocat accesul la terenuri și a preluat controlul asupra acestora se resimt și la momentul de față. Aparent problema ar fi fost soluționată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile proprietate privată, totuși încă nu se cunoaște cît de sustenabile sînt acestea, avînd în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate” susține Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX.

Curtea a dispus încasarea prejudiciului de 63 000 Euro pentru cei 42 de reclamanți și suma de 4 000 Euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.

Problema terenurilor agricole, aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Rîbniţa a apărut în 1998, atunci cînd administrația de la Tiraspol a instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol – Rîbnița. La finele sezonului agricol din anul 2004 reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei, fapt ce s-a repetat și în următorul sezon agricol în 2005.

Amintim că, în iulie 2018, Curtea de la Strasbourg a pronunțat Hotărîrea în cauza Sandu și alții împotriva Moldovei și Rusiei, unde a dat cîștig de cauză celor 1646 proprietari de terenuri agricole şi 3 societăți comerciale agricole, reclamanți în dosar, iar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load