Ce este în neregulă cu asistența medicală oferită Moldovei de România

19 aug. 2020,, 16:15   Societate
3389 5

Curtea de Conturi din România a depistat o serie de încălcări la procurarea mijloacelor de protecție, inclusiv a celor oferite Moldovei în perioada pandemiei de coronavirus sub formă de ajutor umanitar.

Despre aceasta scrie TG-canal al lui Ghenii Carpat, menționînd că, pe lîngă chestiunea privind calitatea materialelor de protecție livrate Moldovei, s-a descoperit că acestea au fost procurate de București cu un adaos nejustificat la preț de 71 la sută, ceea ce a dus la achitarea unei plăți suplimentare de aproape 700 de mii de dolari.

În ceea ce privește mijloacele de protecție de calitate slabă, acestea au fost procurate de stat cu 6,4 milioane de dolari. Dintre acestea, au fost exploatate mijloace de protecție în suma echivalentă a 1,39 milioane de dolari.

În general, Curtea de Conturi a României a constatat nereguli de 170 de milioane de dolari în cadrul achizițiilor totale a mijloacelor de protecție, medicamentelor și echipamentelor în perioada pandemiei de coronavirus, iar în desfășurarea tenderelor au fost depistate 147 de încălcare ale legislației, 200 de denaturări a rapoartelor financiare, 382 abateri în ceea ce privește partea de management economico-financiar etc.

Printre cele mai grave cazuri, auditorii au menționat două acorduri cu compania SC Romwine&Coffee SRL de procurare a măștilor de protecție. Primul contract de 5,5 milioane de dolari și al doilea la 8,1 milioane USD în condițiile în care compania nu a respectat normele stabilite pentru a participa la licitație. Prețul unei măști în aceste condiții a ajuns la 7,85 dolari.


De asemenea, nu au fost livrate fonduri și echipamente de protecție în valoare de 2,45 milioane de dolari din trezoreria de stat, iar agentul economic Medi Consulting, înregistrat în Coreea de Sud, nu a returnat avansul primit de la comandatar.

Au încălcat grav și militarii, care nu au putut explica auditorilor nici costurile pentru transportul aerian, nici schema de încasare a banilor, nici de ce la întreprinderea de stat militară ROMARM, echipamentele care au fost achiziționate încă la începutul pandemiei pentru fabricarea de măști, nu sînt nici pînă în prezent asamblate, instalate și nu produce nimic.

Raportul Curții de Conturi a stat la baza moțiunii de cenzură înaintată de social-democrați împotriva guvernului Ludovic Orban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?