X 

Căutătorii moldoveni au acuzat Ministerul Apărării de dezinformare

25 iul. 22:05   Societate
2562 0

Reprezentanții Mișcării de Căutare din Moldova au calificat drept dezinformare anunțul făcut astăzi de Ministerul Apărării, potrivit căruia geniștii Armatei Naționale "detectează obiecte explozive și explorează cîmpurile de luptă".

Ministerul a declarat că batalionul de geniști "Codru" a raportat succese, precizînd că geniștii au dezamorsat un arsenal de muniții din cel de-al Doilea Război Mondial în zona satului Rășcaieți Noi, raionul Noi Ștefan-Vodă. Totodată, Ministerul Apărării a precizat că muniția din raionul Ștefan-Vodă a fost descoperită în timpul unor lucrări agricole.

Serviciul de presă al ministerului nu a menționat că obuzele, minele și bombele menționate mai sus au fost descoperite și predate de către căutătorii detașamentului "August" și Clubul Istoric și Patriotic Rus în cadrul celei de-a XIV-a expediții republicane de căutare "Garda Memoriei 2023", care a avut loc în raionul Ștefan Vodă.

Cuvintele despre "cercetarea" cîmpurilor de către geniști au stîrnit și ele umor la căutători, deoarece cu excepția a două zeci de bărbați arși sub soarele necruțător de la Mișcarea de căutare din Moldova nimeni nu cercetează aceste cîmpuri.

"Aș vrea să întreb tovarășii din statul-major din „spatele frontului” - cînd veți înceta în sfîrșit să mai mințiți și să devalorizați munca colegilor voștri? Nu există plîngeri în privința maiorului Mihail Josan și a căpitanului Ion Golovei – echipele de deminare și-au îndeplinit onorabil munca de distrugere a obiectelor explozive. La următorul transfer de muniție va trebui să realizăm direct sub camera de luat vederi pentru a pune capăt acestor minciuni", a scris Alexei Petrovici.


După cum a relatat unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare "August", Alexei Petrovici, dezinformarea Ministerului Apărării a provocat, în mod așteptat, o reacție negativă nu numai în rîndul căutătorilor, ci și în rîndul celor care cunosc activitatea mișcării de căutare din Moldova.

"Și aici nu este vorba de ambiții, ci de abordarea mincinoasă pe care Ministerul Apărării a ales-o în activitatea sa. Ei mint atunci cînd refuză să acorde onoruri militare soldaților sovietici, mint atunci cînd se angajează să creeze liste și registre de monumente, mint atunci cînd încearcă să-și însușească roadele muncii altora. La momentul publicării, geniștii nu ajunseseră încă în locul în care a fost descoperit acest depozit de muniții, iar minele și obuzele fuseseră lăsate să fie păzite de un polițist de sector local. Dar undeva, pe șoseaua Hîncești din Chișinău, se pregătește deja un alt discurs al victoriei", a declarat Alexei Petrovici.

Anterior, s-a anunțat că geniștii din batalionul "Codru" au dezamorsat un arsenal de muniții din cel de-al Doilea Război Mondial în zona satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă.

Potrivit comandantului batalionului de geniști, colonelul Gheorghe Racu, obiectele explozive au fost găsite pe un cîmp în timpul unor lucrări agricole. În zonă au lucrat geniștii conduși de maiorul Mihail Josan și căpitanul Ion Golovei, care au lucrat în perioada 22-24 iulie, scrie Noi.md.

În urma inspectării terenului, geniștii au găsit 61 de proiectile de artilerie de diferite calibre, 51 de grenade de mînă de diferite tipuri, o mină antitanc, patru bombe aeriene de calibru 81 mm și 82 mm, precum și 1.432 de cartușe de calibru 7,62.

Potrivit sursei citate, arsenalul de muniție avea un grad ridicat de uzură, era periculos pentru transport și a fost neutralizat la fața locului în condiții de maximă siguranță.

22
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?