Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs, excluse din categoria formularelor tipizate

20 mai. 09:31   Societate
2814 0

Serviciul Fiscal de Stat informează că, începînd cu data de 27 mai 2024, avizul de însoțire a mărfii și foaia de parcurs vor fi excluse din categoria formularelor tipizate de documente primare cu regim special, urmare a aprobării Hotărîrii Guvernului nr. 229/2024, publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 118-121 din 27 martie 2024.

Conform art. 1171 din Codul fiscal, la transportarea mărfurilor, furnizorul are dreptul să emită avize de însoțire a mărfurilor. În cazul în care furnizorul emite avize de însoțire a mărfurilor, acesta eliberează factura fiscală în baza avizelor emise, pînă la sfîrșitul perioadei fiscale în care au fost emise avizele respective.

În cazul utilizării facturii fiscale electronice (e-factura), furnizorul eliberează factura fiscală în termen ce nu poate depăși 10 zile calendaristice ale lunii următoare celei în care a avut loc livrarea documentată prin avizele respective.

Corespunzător, contribuabilii pot utiliza stocul disponibil de avize de însoțire a mărfurilor pînă la efectuarea modificărilor la art. 1171 din Codul fiscal.

Totodată, urmare a excluderii foii de parcurs din lista documentelor primare cu regim special, informăm că pentru documentarea operațiunii de consum de combustibil și de utilizare a mijloacelor de transport, contribuabili sînt în drept să utilizeze formulare de documente contabile aprobate de conducerea contribuabilului, conform necesităților proprii.


1
1
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?