X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Constantin Țuțu cere prejudicii de la FISC

19 apr. 13:45  
1622 0

Judecat din 2021 într-un dosar de îmbogățire ilicită și depistat în 2023 de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu o avere nejustificată de peste 4 milioane de lei, fostul deputat democrat Constantin Țuțu a obținut în instanță anularea unor acte de executare silită a obligației fiscale.

Dispozitivul hotărîrii a fost pronunțat în data de 18 aprilie, de judecătoria Chișinău, sediul Centru. În același timp, printr-o încheiere separată, magistrata Viorica Dodon a respins cererea kickboxerului în privința acordării prejudiciilor morale de 10 mii de lei, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

Instanța a dispus anularea actelor de control fiscal ale Direcției persoane fizice a Direcției generale administrare contribuabili mari a Serviciului Fiscal de Stat emise în 2021, dar și o decizie din 2022 emisă în procedură prealabilă. Hotărîrea poate fi contestată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului. În ceea ce privește prejudiciul moral solicitat de Țuțu, instanța a emis o încheiere separată, constatînd că cererea nu poate fi admisă, unul dintre motive fiind nerespectarea procedurii prealabile. Totuși, „declararea inadmisibilității cererii nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiaşi reclamant cu aceeaşi acţiune”.

În aprilie 2023, ANI a constatat o avere nejustificată de peste patru milioane de lei în cazul lui Constantin Țuțu. Inițiat în 2019, pe motiv că acesta nu a depus declarația de avere și interese pentru anul 2018, controlul a relevat discrepanțe între venituri și avere pentru cei trei ani verificați.


„Se constată existența unei diferențe substanțiale între avere, venituri și cheltuielile dlui Constantin Țuțu, pentru perioada 2017, 2018, 2019 și deținerea averii cu caracter nejustificat în mărime toată de 4 374 168,76 de lei, se arăta în Actul de constatare al ANI.

Țuțu nu a dat explicații inspectorului de integritate, iar ANI a solicitat instituțiilor competente confiscarea averii nejustificate.

În paralel, Țuțu este judecat pentru îmbogăţire ilicită, proces în care pledează nevinovat. Pus pe masa magistraților în noiembrie 2021, dosarul a fost scos la lumină doar pe 3 martie anul următor, atunci cînd a avut loc ședința de pregătire.

Constantin Ţuţu a fost pus sub învinuire, după ce procurorii au constatat că, în perioada 2014-2018, în timp ce exercita mandatul de deputat, ar fi devenit proprietarul mai multor bunuri, imobile și automobile de lux, valoarea cărora depășește substanțial veniturile declarate.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Constantin Țuțu a indicat venituri din salariu de 312 mii de lei și indemnizații de la Parlament în sumă de 133,8 mii de lei. În același timp, democratul a primit donații cu ocazia zilelor de naștere în valoare de 165 de mii de euro.

Țuțu a mai declarat că a vîndut două automobile de model Mercedes, unul cu 80 de mii de euro, iar altul cu 20 de mii de lei. În același timp, și-a procurat un alt Mercedes cu 80 de mii de euro.

În 2018, Constantin Țuțu a anunțat despre finalizarea construcției casei cu suprafața de 559 de metri pătrați de pe strada Grenoble din Chișinău. Potrivit declarațiilor deputatului, terenul pentru construcție a fost procurat în 2017 cu puțin peste 50 de mii de lei, de circa zece ori mai ieftin decît prețul de piață.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?