Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

„Arderea anvelopelor - catastrofă ecologică pentru Rezina”. Consilierii locali au adresat o scrisoare Maiei Sandu

24 dec. 2021,, 10:03   Societate
3041 4

Mai mulți consilieri ai Consiliului raional Rezina își exprimă dezacordul cu privire la proiectul de lege care permite arderea anvelopelor uzate.

Uzina „Lafarge” unde a fost realizată anterior arderea, fiind amplasată în localitate, a cauzat grave probleme ecologice, anunță aceștia.

Consilierii vin cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu și Igor Grosu, cer proiectul să fie retras de pe agenda Parlamentului, iar dacă este votat în a doua lectură să nu fie promulgat. La fel, solicită specialiștilor din cadrul ministerului Mediului, Ministerului Sănătății, tuturor factorilor de decizie „să se implice în evaluarea stării ecologice”, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Doamnă președintă a Republicii Moldova, stimați deputați, doamnă prim-ministră, este absolut greșită direcția aleasă de către conducerea de vîrf a Republicii Moldova. În orice stat care se dorește a fi democratic, un stat în care drepturile omului se respectă, legiuitorii înainte de a lua decizii de ordin major se consultă cu cetățenii, analizează impactul social, economic, și nu în ultimul rînd impactul ecologic asupra populației.

Modificările care au fost propuse: „și alineatul 8) va avea următorul cuprins: „ia deciziile definitive pentru amplasarea obiectelor regionale de importantă națională privind valorificarea, tratarea, reciclarea, eliminarea, depozitarea sau înhumarea deșeurilor, conform articolului 8 lit. e) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, precum și pentru păstrarea substanțelor chimice periculoase și radioactive”, deschid poarta spre o catastrofă ecologică care va afecta în mod prioritar locuitorii raionului Rezina.


sîntem ferm convinși că autorii proiectului de lege, și deputații care au votat-o în prima lectură inclusiv domnul Iurcu Dorel, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, locuitor al Raionului Rezina, cunosc despre faptul că la arderea anvelopelor, în atmosferă, sînt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerogene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen și hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcție de caracteristica și direcția vîntului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 km”, fapt argumentat de către Agenția de Mediu.

Este cunoscută opinia cercetătorilor care susțin că în caz de aprindere a anvelopelor, arderea este practic imposibil de oprit. Aici amintim că în acest proiect s-a mai propus și excluderea termenului substanțe inflamabile din art. 32 lit.h din Legea 209/2016 cu privire la deșeuri. Dar oare un astfel de material precum cauciucul nu este inflamabil odată ce nu se mai poate opri dacă este aprins? (...)

Conform notei informative la proiectul de lege se propune excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, arată scrisoare deschisă a consilierilor din Rezina.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?