X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Arborii putrezi, un pericol pentru viața oamenilor. Părinții de la o grădiniță din Bălți sunt alarmați

18 mai. 2022,, 23:30   Societate
2985 0

Tragedia care s-a produs sîmbătă, 14 mai, într-un parc din capitală i-a determinat și pe locuitorii din Bălți să bată alarma. Oamenii se plîng că arborii bolnavi și uscați sînt un pericol pentru ei și copii lor și cer autorităților să intervină imediat.

Părinții care își duc copii la Grădinița „Spicușor, din regiunea Bălțiul Nou a orașului spun că arborii din curtea instituției nu au mai fost curățați de mult timp. Unele crengi stau să cadă în orice moment. Deși acum trei săptămîni s-au adresat administrației, dar și primarului, Nicolai Grigorișin, dar nimic nu s-a schimbat.

„Citind știrea despre ce s-a întîmplat la Chișinău, mi-e frică să las copilul aici. Vedem care este situația, copaci uscați. Este foarte strașnic.”

„Am fost personal la primărie, cu grupul de părinți, dar a trecut deja timp de atunci. Îmi este frică mie, ca matur, ce să mai spun de copii.”


„Doamne ferește, la așa ceva nici nu se poate de uitat. Cînd a fost adunare de părinți, din cîte am înțeles, la întîlnirea cu Nicolai Grigorișin noi am ridicat întrebarea, de creangă și de pom că este uscat.”

Situația nu este mai bună nici în parcurile și curțile blocurilor de locuit. Bălțenii spun că întreprinderea municipală „Spații Verzi” trebuie să monitorizeze tot timpul starea copacilor din municipiu, pentru a nu pune în pericol viața locuitorilor.

„Spații verzi trebuie să aibă grijă de crengile uscate, toți copacii trebuie examinați, pentru că se va întîmpla vreun caz și doar atunci se vor pune pe treabă.”

„Cred că atunci cînd timpul de afară este urît, este mai bine să nu ne plimbăm prin parc cu copiii. Acest lucru se poate întîmpla nu doar în parcuri, dar oriunde.”

Directoarea instituției preșcolare a refuzat să vorbească cu jurnaliștii TV Nord, dar a confirmat că a sesizat administrația publică locală despre problemă. Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a declarat că știe despre această problemă și se angajează să o rezolve în cel mai scurt timp.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar de Bălți: „A fost dată indicația ca crengile uscate să fie evacuate, pentru că este vorba despre siguranța copiilor noștri, dar trebuie să verificăm dacă avem autorizația ecologiștilor, mi-ați spus acum și eu mă voi ocupă de asta.”

Inspectorii de mediu spun că pentru a tăia sau a curăța un copac este nevoie ca ei să emită o autorizație. Asta se întîmplă după ce o comisie iese la fața locului și se expune cu privire la starea arborelui.

ARTIOM SOROCA, inspector de mediu: „Dacă arborele crește pe terenul administrației publice locale, persoana care a identificat pomul se adresează la Spații Verzi, ca să fie examinat arborele și se stabilește dacă arborele prezintă pericol sau se află în stare avariată. Dumnealor perfectează un act fitosanitar și ei deja decid este nevoie defrișarea sau curățarea unor crengi. Numai după recepționarea autorizației de tăiere Î.M „Spații Verzi” poate efectua lucrările de defrișare a arborelui.”

În cazul asociațiilor de locatari este nevoie de un act fitosanitar de la Institutul de cercetări silvice. După care, de asemenea este nevoie de adresarea la Agenția de mediu Nord. Cînd este vorba despre proprietatea privată, nu e nevoie de nicio autorizație, însă inspectorii de mediu trebuie să fie sesizați ca să identifice specia arborelui. Asta pentru a exclude defrișarea unui copac inclus în Cartea Roșie.

Amintim că sămbătă, 14 mai, o creangă s-a rupt de pe un copac din parcul „Alunelu” din Chișinău și a căzut peste un cărucior în care se afla o fetiță de doar 2 ani. Copilul a decedat la cîteva ore la spital. Luni, 16 mai Directorul „Spații Verzi” Chișinău a fost suspendat din funcție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?